top
 
 
 
Публікації


Морально-етичні та психологічні аспекти паліативної допомоги
Субота, 25 червня 2016, 23:09

Сутнісною рисою невиліковної термінальної хвороби є прогнозовано обмежений термін життя людини який актуалізує всі найбільш значущі та чутливі в духовному, психологічному та моральному відношенні проблеми її існування, і які за звичайних умов затьмарені повсякденням. В загальному плані це проблема сенсу життя, смерті, життєвого призначення людини, змісту відносин з ближніми та навколишнім світом. В конкретних випадках хвороби ці екзистенціальні проблеми проявляються у вигляді страху смерті (усвідомленого чи неусвідомленого), кризи самоідентичності, почуття стигми та онтологічної самотності, які завдають хворому страждань не менших, аніж соматичний біль, провокують та підсилюють хвороботворні явища. 

 
Єпископ Дрогобицький Філарет про сучасний етап взаємодії Церкви та медицини
Четвер, 21 червня 2012, 12:44

Взаємодія Церкви та медичної галузі є навідкладною

 

В умовах сучасного секулярного суспільства, ми стаємо свідками як часто відбувається підміна віковічних цінностей, пов’язаних, в тому числі, і зі здоров’ям людини. Погляд на людину як біологічну істоту, пов’язаний безпосередньо з інноваційними технологіями в сфері медицини, пропонує людині забути про її унікальність існування як Образу і Подоби Божої. Саме ця виключна роль духовного існування людини, яке направляє наші цінності з цього світу в життя вічне, змушує Церкву дбати про фізичне і, як наслідок, духовне здоров’я кожного її члена.

 
Вітальне слово Блаженнішого Митрополита Володимира до учасників урочистих заходів з нагоди Дня працівників медичної галузі
П'ятниця, 17 червня 2011, 10:02

Душевне і тілесне здоров’я завжди відігравало неабияку роль у житті людини. Саме тому Свята Церква, до якої християни зверталися протягом тисячоліть при першій потребі, приділяла стільки уваги людським немощам. Не випадково в Церкві значна кількість святих за життя були лікарями, які допомагали недужним своєю гарячою молитвою і засобами, які вони створювали з Божого благословення. Сьогодні їхню спасенну місію виконуєте Ви – люди, яким довіряються життя, від яких залежать долі.

 
Концепція розвитку церковно-державних відносин у царині охорони здоров’я
П'ятниця, 10 грудня 2010, 10:45
Виходячи з засад державної політики України в сфері охорони здоров’я, значення духовного здоров’я  для розвитку  людини і суспільства, тісного зв’язку між духовними та фізичними аспектами людського існування, опираючись на історичний та сучасний досвід співпраці Церкви та медицини, Українська Православна Церква висловлює наступні пропозиції, щодо розвитку церковно-державних відносин та співробітництва в даній області.
 
Итоговая Резолюция круглых столов «Проблемы алкоголизма и наркомании в Украине. Участие Украинской Православной Церкви в решении этих проблем» (г. Киев 24.03.10 ; г. Донецк 22.04.2010)
П'ятниця, 10 грудня 2010, 10:41

Констатируя актуальность проблемы алкоголизма и наркомании в нашей стране, необходимость совместных усилий Церкви и государства в её преодолении участники круглых столов, организованных Синодальным отделом УПЦ «Миссия Церковь и Медицина» и Донецкой епархией Украинской Православной Церкви постановили...

 
ПочатокПопередня1234567НаступнаКінець

Сторінка 2 з 7