top
 
 
 
У Вінниці відбулася медична конференція «Пироговські читання»
Четвер, 03 червня 2010, 11:58
Міжнародні «Пироговські читання» зібрали делегатів з 26 країн світу – переважно хірургів та анестезіологів. Урочисте відкриття конгресу розпочалося з панахиди за спокій душі раба Божого Миколая.

Після молитви делегати на чолі з духовенством пройшли ходою однією з центральних вулиць Вінниці, якій присвоєне ім’я Миколи Івановича Пирогова, та поклали квіти до його пам’ятника. Долучилися до урочистостей і студенти Вінницького національного медичного університету. Навчальний заклад знаний у світі та має високий авторитет. Традиційно на навчання до Вінниці приїздять студенти з різних країн світу. І серед делегатів конгресу чимало випускників Вінницького медуніверситету.

На церемонії відкриття конгресу, що проходила у музично-драматичному театрі імені Садовського, лунали промови про наукове та духовне надбання Миколи Пирогова. Праці, написані ним у останні роки життя, окрім медичних відкриттів, розповідають про його дорогу до Бога. Деякі книги Пирогова пережили 17 видань. Однак щоразу, особливо у радянську добу, піддавалися цензурі. Тож гортаючи сьогодні його праці, ми не знайдемо і натяків на ті духовні настанови, які він лишив своїм колегам. Відновлення робіт Пирогова в авторському варіанті ставлять собі за мету дехто із сучасних медиків. Адже справді цінним є приклад лікаря, який у своїй професійній діяльності цілком втілив заповідь любові до Бога та до ближнього.

Микола Іванович народився 1810 року у Москві та був передостанньою, 13-ю дитиною у родині. Навіть не довчившись у загальноосвітній школі, у 14-річному віці Пирогов вступає до Московського університету на медичний факультет, який закінчує з відзнакою. Потім продовжує навчання закордоном. Непересічні здібності юнака та прагнення будь що допомагати людям дозволили зробити наукові відкриття, що слугують медикам і понині.

Останні 20 років життя видатного науковця пройшли у селі Вишня поблизу Вінниці. Тут, у його маєтку, нині діє музей. А у Свято-Миколаївському храмі, де молився Микола Іванович, нині покоїться його забальзамоване тіло.

Архієпископ Симеон, керуючий Вінницькою єпархією: Те, що зробив у свій час Микола Іванович Пирогов, воно залишається і на сьогоднішній день актуальним. Тому що те, що він привніс у медичну науку і сьогодні використовується. Продовжувачем його славних традицій став і наш святитель нашої землі – Лука Кримський, який також, наподобіє Миколи Івановича, є видатним хірургом, який залишив після себе великі праці.

Протоієрей Геннадій Батенко, голова Синодального відділу УПЦ “Церква та медицина”: Зібралося майже 2000 учасників із різних країн світу – хірурги, лікарі, для того, щоб вирішити свої медичні питання. Але, як ми бачимо, Церква теж не стоїть осторонь цієї події. І приймає активну участь в організації цих урочистостей, які тут відбулися в Вінниці.

Радислав Котурбач, головний лікар Івано-Франківської обласної дитячої лікарні: Зараз ми якраз перебуваємо на богослужінні в церкві в музеї Пирогова. Звичайно, це не тільки на мене, але я вважаю і на всіх багатьох делегатів з’їзду справило прекрасне враження. Це такий спокій, блаженство і дає можливості для продуктивної праці.

Василь Мороз, ректор НВМУ: На цей захід приїхала наша академія на чолі з президентом Академії медичних наук академіком Вазіановим Олександром Федоровичем, члени академії приїхали,  видатні вчені, ректори медичних вузів, інститутів, керівники практичної охорони здоров’я. Є делегації, які очолюють міністри. Це делегації з Румунії, з Молдови, їх очолюють міністри охорони здоров’я.

Сердюк О.