top
 
 
 
Священнослужителі Церкви і лікарі-науковці вшанували пам’ять жертв «нацистської медицини»
Вівторок, 27 квітня 2010, 14:46

2010_04_27_vistup_gennadij27 квітня 2010 року з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, Предстоятеля УПЦ, епископ Макарівський Іларій, вікарій Київської Митрополії, Голова Синодального відділу релігійної освіти та катехізації УПЦ, та протоієрей Генадій Батенко, Голова Синодального відділу Місія «Церква та медицина» УПЦ, взяли участь у семінарі «Проблеми біоетики та фізики живого» на тему: Нацистська «медицина» ― хроніка «наукового» злочину, яка пройшла в Національному медичному університеті ім. О.О. Богомольця і була організована комісіею з питань етики, Студетським науковим товариством та кафедрою медицинської біофізики. Семінар проведений до 65-річниці Великої Перемоги.

Владика Іларій виступив з повідомленням про онтологічну сутність зла з богословської точки зору. Також на семінарі зі змістовними доповідями виступили: доц. Єгоренков А.І., відповідальний секретар Комісії з питань етики при НМУ на тему: «Ефект Люцифера» у медичній та науковій етиці нацистської Німеччини: причини, наслідки, висновки для сучасної біоетики; Джума К.А., студентка III курсу НМУ СНТ ім. Киселя на тему: Медична та наукова етика Японії часу Другої світової війни,; протоієрей Генадій Батенко, Голова Синодального відділу Місія «Церква та медицина» УПЦ на тему: Відношення до смертної страти святителя Луки (Войно-Ясинецького) у зв’язку зі злочинами нацистської «медицини».

2010_04_27_zalУ роботі семінару також взяли участь: Музиченко П.Ф. д.м.н, Голова комісії з проблем етики, який виступив з повідомленням; Таранюк Г.П., співробітник Синодального відділу з благодійності і соціального служіння.

Тематичну спрямованість наукового форуму прекрасно охарактеризував святитель Лука (Войно – Ясинецкий), у своїй праці «Праведний гнев народа», 1944 року написання, в якій зокрема зазначено: «Ибо, если отдельные исключительные злодеяния в мирное время грозят разрушением правовых и этических основ общества и государства и настоятельно требуют смертной казни преступников , то те же злодеяния, умноженные в миллионы раз немцами и их союзниками во время войны, неизбежно приведут к всеобщему одичанию человечества и перманентной войне всех против всех, если останутся безнаказанными…».

2010_04_27_obch