top
 
 
 
КИЇВ. В Українській Православній Церкві — ще одне сестринство
Четвер, 13 серпня 2009, 16:32

Нова організація, що об'єднала сестер милосердя, розпочала роботу при лікарняному храмі в ім'я святої блаженної Ксенії Петербурзької, розташованому при 3-й клінічній лікарні м. Києва (вул. П. Запорожця, 26). У понеділок, 10 серпня, чин посвяти перших семи сестер здійснив глава Синодального відділу УПЦ «Місія "Церква та медицина"» протоієрей Геннадій Батенко. Було окроплено святою водою білий сестринський одяг, після чого в нього вбрали парафіянок храму - сестер милосердя. Духовне окормлення сестер буде проводити настоятель храму протоієрей Віталій Данилюк.

За домовленістю з керівництвом лікарні сестринство, назване на честь ікони Божої Матері «Смоленська», буде надавати допомогу по догляду за хворими у відділеннях терапії та неврології. Про це, зокрема, ішлося під час зустрічі з головним лікарем лікарні №3 Борисом Івановичем Паламарем, що відбулася після чину посвяти. Зокрема, головлікар зазначив, що в лікарні близько 30% пацієнтів - це люди, яким нема кому допомагати та до яких не приходять відвідувачі. Саме ними й будуть опікуватися сестри із сестринства.

За словами протоієрея Геннадія Батенка, організувати сестринства при всіх лікарняних храмах благословив Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир. На сьогоднішній день створено вже чотири подібні структури. Діє сестринство при Свято-Кирилівській церкві при Психіатричній лікарні ім. академіка І.П. Павлова; храмі в ім'я святителя Михаїла, першого митрополита Київського при Олександрівській лікарні (Центральна міська клінічна лікарня); храмі в ім'я святого архістратига Михаїла та інших небесних сил безтілесних (у Медмістечку); а також новостворене при храмі в ім'я святої блаженної Ксенії.

Як зазначає отець Геннадій, сестринство при лікарняній церкві - це величезна допомога священнослужителям у справі проповіді християнства та воцерковлення людей. Адже допомагаючи пацієнтам, піклуючись про них, сестри милосердя мають можливість говорити людям про Христа, віру та Церкву, і їхнє слово у поєднанні із видимими проявами турботи про ближнього та любові до нього, здатне проникати в серця та навертати їх до Бога.