top
 
 
 
У Вінниці відбулася науково-практична конференція: Право на життя з моменту зачаття.
П'ятниця, 12 березня 2010, 15:52

12 березня 2010 за благословенням архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симеона, за підтримки Синодального відділу Української Православної Церкви Місія «Церква та медицина», за підтримки управління охорони здоров’я та курортів Вінницької облдержадміністрації, за участю кафедри акушерства та гінекології ВНМУ ім. М.І. Пирогова, центру планування сім’ї Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова, медичного центру «Альтамедика» в приміщенні Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І Пирогова відбулася науково-практична конференція: Право на життя з моменту зачаття.

 

В президії були присутні архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, Голова Синодального відділу Місія «Церква та медицина» протоієрей Геннадій Батенко, заступник начальника управління охорони здоров’я і курортів ОДА Н.В. Довгополюк, головний акушер-гінеколог управління охорони здоров’я і курортів ОДА Кулик О.О., заступник головного лікаря з медичної частини обласної клінічної лікарні Стойко В.В.

З привітальним словом виступив архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, який благословив усіх учасників конференції і зазначив важливість проведення такої конференції саме в колі лікарів акушерів-гінекологів, тому що їм приходиться у повсякденній практиці зустічатися з вирішенням питань переривання вагітності. Архієпископ Симеон зазначив, що ми маємо важке набуття радянського минулого, коли люди не усвідомлювали важкість гріха аборту. А він лягає важким тягарем не тільки на того кому роблять, але на того, хто робить це дійство. Сьогодні, хоч кожна людина і має можливість відвідувати храм Божий, але статистика абортів залишається жахливою. В засобах масової інформації активно пропагується насилля, розпуста, збочення, насаджується культ так званих «вільних відношень», у школах викладається валеологія, активно впроваджуються програми планування сім’ї, у яких підліткам розповідають про засоби контрацепції. І цілком закономірно, що кількість дошлюбних відносин серед молоді збільшується і збільшується кількість абортів. Щоб запобігти такому жахливому стану справ нам необхідно культивувати у суспільстві поняття про цнотливість, стриманість, дівство, піднімати авторитет сім’ї.

У своєму слові заступник начальника управління охорони здоров’я і курортів ОДА Н.В. Довгополюк зазначила зацікавленість медичної громадкості у діалозі з церквою, тому що подолання проблем передчасного переривання вагітності лежить в площині не тільки медичній, а соціальній, педагогічній, духовній.

На конференції освітлювались програми, яки впроваджені в центрі планування сім’ї Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова, для зміцнення сім’ї, для пропагування здорового способу життя серед молоді.

Серед основних виступів слухачів зацікавили доповіді Голови Синодального відділу Місія «Церква та медицина» протоієрея Геннадія Батенко «Життя, як дар Божий від запліднення до народження. Статус людського ембріону» та Шевні Б.П., головного лікаря медичного центру «Альтамедика» м. Вінниця, «Етичні аспекти екстракорпорального запліднення».

Після закінчення виступів доповідачів було активне обговорювання, до якого залучались присутні.