top
 
 
 
Відбулося засідання Громадської ради при МОЗ України з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій в форматі онлайн-конференції
П'ятниця, 26 листопада 2021, 22:08

2021 11 26 Kapelani gr moz

26 листопада 2021 року в форматі онлайн-конференції відбулося засідання Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій.

Засідання очолив Голова Громадської ради Сергій Убогов.

Участь в засіданні взяли заступник міністра охорони здоров’я України і голова робочої групи з питань впровадження капеланства у сфері охорони здоров’я Ірина Микичак, генеральний директор дирекції медичних послуг Олександра Машкевич, члени Громадської ради і представники конфесій і релігійних організацій України.

Українську Православну Церкву представляли Голова Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я і пастирської опіки медичних закладів митрополит Львівський і Галицький Філарет, а також член Громадської Ради від УПЦ протоієрей Олексій Годун.

На засіданні було розглянуто ряд питань, котрі стосуються  протидії пандемії COVID-19, ролі Церков та релігійних організацій у даному питанні, доступ населення до медичних послуг.

Також Громадська рада затвердила нову редакцію Положення про Громадську раду розглянула питання включення професійної назви роботи «Капелан в охороні здоров’я» до Класифікатора професій України, оновила та підсилила склад Робочої групи з питань впровадження капеланства у сфері охорони здоров’я України.

Були розглянуті і підтримані проєкт Етичного кодексу капелана в охороні здоров’я України та проєкт Класифікатора капеланських послуг у сфері охорони здоров’я, питання клінічної підготовки капеланів. Також розглянуто пропозицію щодо включення до гарантованих пакетів послуг для надання стаціонарної та мобільної паліативної допомоги послуги «Духовна опіка» і пропозицію щодо надання права представникам релігійних організацій обиратися до складу спостережної ради закладу охорони здоров’я.