top
 
 
 
Митрополит Філарет очолив роботу Семінару Медичних капеланів Запорізької єпархії
П'ятниця, 03 вересня 2021, 18:06

2021 09 03 Kapelani Zaporogia sm

3 вересня 2021 року, з благословення митрополита Запорізького і Мелітопольського Луки, в єпархіальному управлінні Запоріжжя, під головуванням голови Синодального відділу з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів митрополита Львівського і Галицького Філарета відбувся Семінар Медичних капеланів єпархії на тему: «Вступ до медичного капеланства».

В семінарі взяли участь: митрополит Лука, секретар єпархії архімандрит Леонід (Шеремет), керівник Комісії у справах душпастирства у сфері охорони здоров’я єпархії Олег Плетінь, медичні капелани/лікарняні священники Запорізької єпархії.

Під час семінару з доповіддю виступив митрополит Філарет та ознайомив медичних капеланів з концепцією впровадження медичного капеланства у систему охорони здоров’я, аспектами діяльності капеланів в охороні здоров’я. Владика повідомив учасників семінару про Рішення Священного Синоду УПЦ Журнал № 6 від 12 травня 2021 року про впровадження капеланства в ОЗ в УПЦ та створення у складу Синодального відділу Комісії у справах душпастирства у сфері ОЗ та створення подібних єпархіальних комісій.

Учасники семінару торкнулися такої важливої теми як Клінічна душпастирська освіта та впровадження КДО в систему богословської освіти, та підготовку на базі навчальних закладів вже діючих капеланів, які протягом останніх десятиліть звершують своє служіння при лікарнях.

Владика провів аналіз законодавчів аспектів запровадження душпастирської опіки в сфері охорони здоров’я та розповів про юридичні засади впровадження капеланства.

2021 09 03 Kapelani Zaporogia 1

Митрополит Філарет довів до відома учасників семінару інформацію про наказ Міністерства охорони здоров’я № 475 від 16 березня 2021 року, щодо відновлення діяльності Громадської ради при МОЗ з питань співпраці з Всеукраїнською радою Церков і Релігійних організацій, оновивши новий склад ГР. Владика наголосив про важливість роботи ГР протягом 2016-2020 років, не дивлячись на те що роботу ГР було блоковано з боку МОЗ, члени ГР, представники конфесій вдосконалили існуючі документи та напрацювали велику кількість нових нормативних документів, щодо впровадження медичного капеланства які було передано заступнику міністра ОЗ п. Ірині Микичак під час зустрічі з представниками релігійних організацій - членами Громадської ради та членами Асоціації капеланів у сфері охорони здоров’я 21 січня 2021року.

Владика Філарет ознайомив капеланів про створення Асоціації капеланів в охороні здоров’я України, яка стане мультіконфесійною громадською організацією, що здійснює духовно-орієнтовану діяльність у сфері охороні здоров’я та сприятиме впровадженню медичного капеланства та розвитку клінічної душпастирської освіти, розробка програм підготовки і професійних стандартів капеланів та сприяння у створенні капеланських служб в медичних установах, участь у сертифікації та атестації капеланів.

Владика повідомив про створення регіональних Асоціацій. Так, у березні 2021 року у Львові було створено регіональну Асоціацію Західного регіону куди ввійшли Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області. В планах 2021 року створення регіональних Асоціацій у Східному, Південному, Північному, Центральному регіонах. На сьогодні утворено відокремлені Асоціації в регіонах України: у травні в Сумах, у серпні в Полтаві та Донбасі.

Щодо діяльності Асоціації капеланів в охороні здоров’я України, владика зазначив одним з пріоритетних напрямків - це підготовка Навчального плану та програми циклу спеціалізації «Клінічна душпастирська освіта початкового рівня» підготовки помічників капеланів в ОЗ, та «КДО першого (базового) рівня» підготовки капеланів в ОЗ.

Під загальним керівництвом голови Громадської ради при МОЗ п. Сергієм Убоговим, Асоціацією розроблено проект документу: «Концепцію впровадження капеланства у сфері охорони здоров’я України» та можна сказати дорожню карту Асоціації - «План дій щодо впровадження капеланства у сфері охорони здоров’я України».

Капелани розглянули проект документу «Кодекс медичного священника (капелана) та мали дискусію про реальне втілення засад цього документу який стане так мовити клятвою Гіппократа для священнослужителя.

2021 09 03 Kapelani Zaporogia 2