top
 
 
 
Митрополит Філарет очолив роботу Семінару Медичних капеланів Київської єпархії

2021 04 01 Kapelani 011 квітня 2021 року, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія, в Київській духовній академії, під головуванням голови Синодального відділу з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів, митрополита Львівського і Галицького Філарета відбувся Семінар Медичних капеланів Київської єпархії на тему: «Вступ до медичного капеланства».

2021 04 01 Kapelani 01

1 квітня 2021 року, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія, в Київській духовній академії, під головуванням голови Синодального відділу з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів, митрополита Львівського і Галицького Філарета відбувся Семінар Медичних капеланів Київської єпархії на тему: «Вступ до медичного капеланства».

В Семінарі взяли участь: ректор Київської духлвної академії і семінарії єпископ Білогородський Сильвестр, голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, секретар Київської митрополії протоієрей Віктор Іващук, член Громадської ради МОЗ та Асоціації капеланів у сфері охорони здоров’я протоієрей Олексій Годун, керівник Комісії у справах душпастирства у сфері охорони здоров’я Київської єпархії протоієрей Владислав Доломанський, медичні капелани/лікарняні священники Київської єпархії.

Під час семінару з доповіддю виступив митрополит Філарет та ознайомив медичних капеланів з концепцією впровадження медичного капеланства у систему охорони здоров’я і аспектами діяльності капеланів в охороні здоров’я.

«В Синодального відділу з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів буде створена комісія з душпастирства в сфері охорони здоров’я. Вона буде як структурний підрозділ синодального відділу. Всі лікарняні священники, і не лікарняні священники, яких Митрополія буде призначати на посади капеланів стануть медичними капеланами.

Капеланська служба буде займатися зі священниками, які будуть призначені медичними капелами в ту, чи іншу лікарню. В лікарні, в свою чергу, буде створюватися душпастирська служба. Вона буде створена як структурний підрозділ і священник, котрий буде очолювати цю душпастирську службу, він буде входити в структуру лікарні, як керівна структура. Він може бути в ранзі заступника головного лікаря», - сказав у своєму слові митрополит Філарет.

Також голова Синодального відділу відзначив, що на сьогоднійшній день проговорюється питання про те, як буде відбуватися співпраця в лікарнях з іншими конфесіями.

2021 04 01 Kapelani 02

Учасники семінару торкнулися такої важливої теми як Клінічна душпастирська освіта. Зі словом до присутніх звернувся ректор Київської духовної академії єпископ Сильвестр, який розповів про впровадження КДО в систему богословської освіти, та підготовку на базі навчальних закладів вже діючих капеланів.

«Рано чи пізно священнослужителі нашої Церкви, ті священнослужителі які несуть послух при лікарняних храмах будуть поставлені в цілий ряд умов в тій мірі, подолання яких, є обов'язковим для їх пастирського служіння як кліриків лікарняних храмів. Зрозуміло, що для несення такого служіння необхідні певні знання, навички, якісь вказівки та рекомендації щодо. З цілої низки причин, більшість священнослужителів, які навчалися не тільки в Київських духовних школах, а й інших духовних школах Української Православної Церкви, не слухали такого курсу. Його не існує до сьогоднішнього дня. Тому дійсно, зараз з ініціативи владики Філарета обдумується система впровадження цього предмету, скільки необхідно годин, які повинні бути теми і т.д. Якихось серйозних розробок в цьому напрямку до сьогоднішнього дня не існує», - сказав єпископ Сильвестр.

Ректор КДАіС наголосив про необхідність створення програми специфічної перекваліфікації або курсів підвищення кваліфікації, які будуть розраховані на священиків вже в сані, які вже несуть послух не один рік, і тим не менше мають необхідність отримати навички та знання, які б дозволяли їм і далі успішно працює в напрямку медичного капеланства.

«У духовних школах буде вестися робота по двох напрямках. Це введення стабільного стаціонарного курсу в загальній програмі і окремо для тих священиків, які вже мають освіту і семінарську і академічну, але ніколи не слухали курси, пов'язані з медичним капеланства. Для таких священиків швидше за все будуть створюватися курси не тільки при наших духовних школах, але при інших духовних навчальних закладах і єпархіях. Це не просте завдання, яка вимагає і розробки програми, і врахування рекомендацій Міністерства, і вже тих навичок і досягнень, які зроблені в цьому напрямку представниками інших конфесій. Також треба готувати і викладачів. Це складний і багатовекторний процес», - підкреслив єпископ Сильвестр.

2021 04 01 kapelani 03

Голова Юридичного відділу протоієрей Олександр Бахов провів аналіз законодавчів аспектів запровадження душпастирської опіки в сфері охорони здоров’я. Керівник юридичного відділу довів до відома капеланів юридичні шляхи впровадження капеланства та ознайомив присутніх із законодавчою базою щодо діяльності державно-релігійних відносин у сфері охорони здоров’я.

Митрополит Філарет довів до відома учасників семінару про наказ Міністерства охорони здоров’я №475 від 16 березня 2021 року, щодо відновлення діяльності Громадської ради при МОЗ з питань співпраці з Всеукраїнською радою Церков і Релігійних організацій, оновивши новий склад Громадської ради.

Голова Синодального медичного відділу наголосив про важливість роботи Громадської ради протягом 2016-2020 років. Не дивлячись на те, що роботу ГР було блоковано з боку МОЗ, члени Громадської ради, представники конфесій вдосконалили існуючі документи та напрацювали велику кількість нових нормативних документів, щодо впровадження медичного капеланства, які було передано заступнику Міністра охорони здоров'я п. Ірині Микичак під час зустрічі з представниками релігійних організацій - членами Громадської ради та членами Асоціації капеланів у сфері охорони здоров’я 21 січня 2021 року.

Митрополит Філарет ознайомив капеланів щодо створення Асоціації капеланів в охороні здоров’я України, яка стане мультіконфесійною громадською організацією, що здійснюватиме духовно-орієнтовану діяльність у сфері охорони здоров’я та сприятиме впровадженню медичного капеланства та розвитку клінічної душпастирської освіти, розробку програм підготовки і професійних стандартів капеланів та сприяння у створенні капеланських служб в медичних установах, участь у сертифікації та атестації капеланів.

Владика повідомив про створення регіональних Асоціацій. Так у березні 2021 року у Львові було створено регіональну Асоціацію Західного регіону, куди увійшли: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області. В планах на 2021 рік створення регіональних Асоціацій у Східному, Південному, Північному, Центральному регіонах України.

Щодо діяльності Асоціації капеланів в охороні здоров’я України, голова Синодального медичного відділу зазначив одним з пріоритетних - підготовка Навчального плану та програми циклу спеціалізації «Клінічна душпастирська освіта початкового рівня» підготовки помічників капеланів в охороні здоров'я, та «КДО першого (базового) рівня» підготовки капеланів в охороні здоров'я.

Під загальним керівництвом голови Громадської ради при МОЗ п. Сергієм Убоговим, Асоціацією розроблено проект документу: «Концепцію впровадження капеланства у сфері охорони здоров’я України» та можна сказати дорожню карту Асоціації - «План дій щодо впровадження капеланства у сфері охорони здоров’я України».

Капелани розглянули проект документу «Кодекс медичного священника (капелана) та мали дискусію про реальне втілення засад цього документу, який стане так мовити клятвою Гіппократа для священнослужителя.

Під кінець роботи семінару медичні капелани мали зустріч з Блаженнішим Митрополит Онуфрієм. Він подякував священникам, які несуть свою важку працю і служіння в лікарнях, надав своє благословення та побажав Божої допомоги у кропіткій справі впровадження медичного капеланства.

2021 04 01 kapelani 04