top
 
 
 
Митрополит Філарет взяв участь в Установчих зборах ГО «Асоціація капеланів в охороні здоров’я України»
Вівторок, 09 березня 2021, 21:24

2021 03 09 Kapelanstvo sm

9 березня 2021 року, голова Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів митрополит Львівський і Галицький Філарет взяв участь в Установчих зборах Відокремленого підрозділу Західного регіону ГО «Асоціація капеланів в охороні здоров’я України».

Установчі збори відбулися в «Патріаршому Домі» УГКЦ у місті Львові, під головуванням п. Сергія Убогова голови Громадської ради МОЗ з співпраці з ВРЦіРО та ГО «Асоціація капеланів в охороні здоров’я України».

В зборах взяли участь представники християнських конфесій Західного регіону України, що представлені у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій, під час якого було створено Відокремлений підрозділ Західного регіону ГО «Асоціація капеланів в охороні здоров’я України».

Асоціація є добровільною самоврядною неприбутковою громадською організацією, яка створена на засадах професійної незалежності та об’єднує працівників галузей релігії, охорони здоров’я, соціальної роботи та інших осіб, які поділяють статутні цілі організації. Функціонування подібних організацій є поширеною практикою у розвинутих країнах Європи, Америки та Азії.

Першочерговими завданнями Асоціації є:
• участь у розробці нормативно-правової бази для впровадження професії капелана в охороні здоров’я;
• розробка етичного кодексу та професійного стандарту капелана в охороні здоров’я;
• розробка уніфікованих програм ступеневої підготовки капеланів з клінічної душпастирської освіти;
• сприяння створенню міжконфесійних капеланських служб при закладах охорони здоров’я;
• формування робочих органів та територіальних відділень Асоціації;
• налагодження партнерських відносин та співпраці з МОЗ України, а також капеланськими зарубіжними та міжнародними організаціями, зокрема такими, як European Network of Health Care Chaplaincy, Health Care Chaplaincy Network (США), Canadian Association for Spiritual Care та інші.

Так, станом на сьогодні члени Асоціації взяли участь у розробці проектів таких документів, як: Положення про капеланство у сфері охорони здоров’я України, проекти кваліфікаційних характеристик та схеми тарифних розрядів капелана в охорони здоров’я і помічника капелана в охорони здоров’я, проект змін до Національного класифікатора професій в частині впровадження вказаних професій тощо. Важливо зазначити, що до проекту Положення про капеланство включено окремий розділ, що визначає порядок богословської і клінічної підготовки, підвищення кваліфікації, безперервного професійного розвитку та атестації капеланів.

Робота Відокремленого підрозділу буде направлено на співпрацю з органами державної влади та впровадження програм з медичного капеланства в Західному регіоні, який включає в себе Волинську, Івано-Франківську, Закарпатську, Львівську, Рівненську, Тернопільську, Хмельницьку, Чернівецьку області.

2021 03 09 Kapelanstvo f