top
 
 
 
Відбувся семінар "Духовні аспекти паліативної допомоги" для соціальних працівників, що працюють у сфері допомоги тяжко хворим людям похилого віку.
Четвер, 21 січня 2010, 21:43

У рамках співпраці Синодального відділу "Місія Церква та медицина" (Українська Православна Церква) з Всеукраїнською Асоціацією паліативної допомоги 21 січня 2010 р. відбувся семінар "Духовні аспекти допомоги тяжко хворим", участь у якому взяли близько 40 соціальних працівників, що працюють у сфері допомоги тяжко хворим людям похилого віку. Провів захід голова Синодального відділу протоієрей Геннадій Батенко, який розповів працівникам центру про значення церковних Таїнств Сповіді, Євхаристії та Маслособорування для тяжкохворих людей.

Цей семінар - один з серії навчальних заходів, що мають на меті підвищити освітній рівень фахівців робітників, що надають послуги в рамках проекту розвитку паліативної допомоги. Їх загальна ціль - покращити якість життя громадян Києва, що мають потребу у паліативному догляді.

У вересні-жовтні 2009 р. у Києві розпочався розвиток паліативної допомоги на дому згідно сучасних міжнародних підходів. Проблема допомоги тяжко хворим людям стоїть в столиці дуже гостро. Сьогодні в цьому мегаполісі офіційно проживає більше 2,7 мільйонів людей і щоденно, згідно з офіційними даними, не менше 13 з них вмирають від онкологічного захворювання; ще понад 69 - від інших причин. І лише 130 стаціонарних ліжок в трьох хоспісах та відділеннях паліативного догляду в лікарнях Києва допомагають нашим співгромадянам з гідністю завершити свою земну мандрівку. У витоків одного зі столичних хоспісів стояла Українська Православна Церква.

Щоб вирішити цю проблему, Всеукраїнською Радою захисту прав та безпеки пацієнтів у співпраці з Всеукраїнською Асоціацією паліативної допомоги, за підтримки Київської міської державної адміністрації, Печерської районної у м. Києві адміністрації та Синодального відділу "Місія Церква та медицина" ініційовано пілотний проект розвитку паліативної допомоги на дому на базі одного з закладів соціального захисту (територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів і самотніх людей похилого віку та інвалідів). У столиці 10 таких центрів соціального обслуговування, які забезпечують соціально-побутові елементи психологічної допомоги на дому, а також стаціонарну медичну допомогу для більш ніж 200 000 киян. В рамках згаданого проекту відпрацьовується модель співпраці соціальних та медичних служб, а також громад Української Православної Церкви, громадських та  волонтерських організацій задля допомоги тяжко хворим і членам  їх родин згідно міжнародних стандартів. Модель мультидисциплінарної командної роботи доводить свою ефективність, адже клієнт отримує комплексну всебічну, а не суто медичну або соціальну підтримку. Окрім того, командна робота стає ефективною профілактикою "синдрому професійного вигорання" - емоційного та фізичного виснаження, що загрожує фахівцям, які присвячують себе складній роботі з людьми. Саме така модель відповідає міжнародним стандартам.