top
 
 
 
ЛУГАНСЬК. У день скорботи в усіх храмах єпархії звершувалися панахиди за загиблими від вибуху в міській лікарні
П'ятниця, 22 січня 2010, 02:00
У середу, 20 січня, - день, оголошений жалобним з приводу вибуху в міській лікарні, у Свято-Петропавлівському кафедральному соборі Луганська правлячий архієрей митрополит Луганський і Старобільський Іоанникій та вікарний преосвященний єпископ Володимир (Орачов) очолили заупокійне богослужіння за всіма загиблими під час вибуху. На панахиді в головному храмі міста були присутні керівники області та міста, родичі загиблих, а також благочинні всіх округів єпархії, численні представники духовенства, намісники монастирів Луганської і Сєверодонецької єпархій.

Крім того, відразу після вибуху, коли з’явилася перша інформація про постраждалих, єпархія направила в усі парафії листи із вказівкою служити молебні за здоров’я постраждалих та панахиди за загиблими.

Відомо, що в числі останніх: завідуючий реанімацією, лікар-реаніматолог, медсестри та пацієнти - всього 16 осіб. Шістьох травмованих було госпіталізовано до Луганської обласної клінічної лікарні, з них двоє - у край тяжкому стані, стан ще трьох тяжкий.

Вибух у лікарні №7 м. Луганська стався в понеділок, 18 січня. У результаті вибуху кисневих балонів зруйновано будівельні конструкції з п’ятого по третій поверхи. В епіцентрі вибуху перебували 22 особи.

Співчуття митрополиту Луганському і Алчевському Іоанникію та голові Луганської обласної державної адміністрації О.Н. Антіпову у зв’язку з трагедією в Луганській міській лікарні направив Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, повідомляє офіційний сайт Московського Патріархату.

«Воздаю должное работе спасателей, благодаря которой удалось спасти человеческие жизни, - йдеться в тексті. - В то же время нельзя забыть о том, что причиной трагедии стало небрежение о безопасности тех, кто рядом. Случившееся вновь напоминает: мы должны всегда быть в ответе друг за друга. Прошу передать от меня слова поддержки и сочувствия семьям жертв трагедии и тем, кто получил раны и увечья».

На сьогодні всі аварійно-рятівні роботи на об’єкті завершено, повідомляє Луганський міський портал. Заступник міністра України з питань надзвичайних ситуацій Михайло Болотських подякував усім рятувальникам за самовіддану роботу на завалах. Також висловив подяку обласній та міській владі за надану допомогу в проведенні аварійно-рятувальних заходів.

«Протягом минулої ночі ми сконцентрували зусилля на розборі основного завалу, де за нашими підрахунками мали знаходитися постраждалі, до 5.50 ранку дістали останні 8 тіл загиблих, - відповідаючи на запитання журналістів, розповів 20 січня Михайло Болотських. - Робота рятівників проходила за дуже важких кліматичних умов. Структураруйнування будівлі досить складна, і роботи велися цілодобово, не припинялися ні на хвилину - аварійно-рятувальні відділення змінювали одне одного. За весь час проведення заходів співробітники МНС разом із обласними та міськими структурами проявили справжній професіоналізм і майстерність, у результаті чого ми якнайшвидше завершили всі аварійно-рятувальні роботи».

За словами голови Луганської облдержадміністрації Олександра Антіпова, з першої хвилини, коли сталася трагедія, до інтенсивної роботи було долучено всі рятувальні, медичні та правоохоронні служби, насамперед для того, щоб евакуювати 261 хворого і 135 осіб медперсоналу.

«Висловлюю слова глибокого співчуття родинам і близьким загиблих луганчан і хочу завірити, що обласна і міська влада та держава в цілому надасть необхідну матеріальну й іншу допомогу всім постраждалим. Ми зробимо все для того, щоб у майбутньому таких нещасних випадків більше не траплялося, - наголосив Олександр Антіпов. - Також хочу висловити подяку міністрам МНС та охорони здоров’я України, їхній команді, які зробили все для того, щоб найближчим часом ліквідувати наслідки аварії та допомогти постраждалим. Також велика подяка Луганській міській раді та міському голові Сергію Кравченку, завдяки яким усі міські служби працювали злагоджено».

Луганський міський голова висловив співчуття родинам загиблих. «У результаті цієї страшної аварії загинуло 16 осіб. Повірте, ми все зробили для того, щоб урятувати цих людей і до останнього моменту сподівалися, що їх буде менше. Усі витрати на погребіння загиблих місто бере на себе, - наголосив Сергій Кравченко. - Тепер наше головне завдання – розпочати роботи з відновлення зруйнованої частини будівлі. Над цим питанням уже працює проектний інститут, окреслено першочергові роботи. На місці ще працюватиме техніка, щоб прибрати залишки завалів. Хочу подякувати всім рятівникам, котрі працювали не покладаючи рук у таких складних умовах. Спасибі також керівникам підприємств міста й області, що відгукнулися на біду та оказали допомогу в нашій роботі».

За інформацією заступника міністра України з питань НС в аварійно-рятувальних роботах на об’єкті було задіяно понад 500 робітників, у тому числі міських і обласних служб, близько 50 одиниць аварійно-рятувальної, інженерної техніки й засобів малої механізації.