top
 
 
 
"Тотальний контроль під прикриттям боротьби з епідемією - це підступи антихриста?" - відповідає митрополит Філарет
Субота, 30 травня 2020, 08:56

2020 05 30 mitr Filaret coronavitusГолова Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я і пастирської опіки медичних закладів, митрополит Львівський і Галицький Філарет відповідає на запитання для FOMA.RU.

- Епідемія змусила уряди багатьох країн вжити жорстких заходів у боротьбі з нею. І деякі люди бачать тут ознаки апокаліпсису – тотальний контроль, привласнення особистих номерів, позбавлення волі і права вибору. Чи правдивою є ця теорія?

Зосереджуючись на ознаках останніх часів і пошуку світових змов, люди втрачають найважливіше у своєму житті – слідування за Христом. Вони, на жаль, шукають не Христа, а очікують пришестя антихриста.

Пам'ятаю, я був на Афоні і старець Макарій з Сербської келії Маруда сказав мені таку фразу, цитую її буквально: «Бідні ці люди, які очікують останніх часів, немає Христа в їхній душі». Коли я запитав: «Чому?», Старець відповів: «Тому що антихрист у них в голові, а не Христос. Вся свідомість і серце християнина мають бути пронизані Христовою любов'ю, а ті розум і серце, які поринають у пошуки останніх часів, не мають любові, вони перебувають в злобі і ненависті до всіх оточуючих, там немає любові». Цими словами старець попереджає нас, як хитро підкрадається диявол. Адже він може перебувати в нашому житті, там, де повинен бути Бог, – в розумі і серці. І він дуже хоче зайняти місце Христа в нашому розумі і заволодіти людською свідомістю.

У той же час я усвідомлюю, що під будь-якою личиною, навіть самою праведною, може ховатися все що завгодно, в тому числі і спрямоване на приниження Церкви і переслідування християн. Ми повинні бути до цього уважні і готові і, якщо це необхідно, захищати інтереси Церкви, а не лякати один одного, проповідуючи світові змови.

І на закінчення. Хто взагалі нам, християнам, сказав, що жити буде легко і нас не будуть ні в чому контролювати, – не лише в останні часи, а взагалі завжди? Як ми знаємо, Господь у Своїх останніх бесідах з учнями багато про що попередив, розповів про майбутні випробування для кожного, хто слідує за Христом. І Він так само сказав нам: «Не бійтеся» – це послання простежується в усьому Євангелії і в усіх словах, звернених до людства.

Чого боятися віруючій людині? Про яку свободу і про який тотальний контроль багато хто говорять? Невже всього того, чого бояться люди, не бачить і не знає Бог, або нам є що приховувати від чужих? Ми повинні боятися свого лукавства, коли в головному здаємося праведними, а в другорядному ведемо неправедне життя.