top
 
 
 
План протиепідемічних заходів в монастирі при виявленні серед насельників хворого ГРВІ і / або коронавірусною інфекцією
Вівторок, 21 квітня 2020, 19:28

При прояві у насельника монастиря ознак ГРВІ (хоча б одного із зазначених нижче) та / або коронавірусної інфекції:

  • підвищення температури (слід звернути особливу увагу на те, що навіть незначне підвищення температури свідчить про можливе інфікування COVID-19. Підвищення температури може бути єдиним симптомом захворювання). Але слід звернути увагу на те, що ця хвороба може протікати і без температури;
  • сухого кашлю;
  • втрати нюху;

необхідно:

  1. Негайно помістити хворого в ізолятор і викликати лікаря з поліклініки за місцем проживання.
  2. У приміщенні, де перебував хворий, провести дезінфекцію з використанням дезінфікуючих засобів противірусної концентрації (Хлорамін Б 3%, або іншими за приписом санепідслужби). При проведенні дезінфекції необхідно використовувати захисний костюм (маска, одноразовий халат, шапочка, одноразові рукавички, окуляри).
  3. Визначити коло людей, які контактували з хворим. Всіх їх опитати на наявність ознак ГРВІ.

У разі підтвердження коронавірусной інфекції:

  1.     Монастир повинен бути негайно закритий для відвідувачів.
  2.     Про випадки захворювання намісникам / ігуменям ставропігіальних монастирів слід негайно повідомити Управління справами УПЦ, а намісникам / ігуменям єпархіальних монастирів своєму єпархіальному архієрею.
  3.     Всім, хто перебував в контакті з хворим, необхідно дотримуватися самоізоляції 14 днів з забезпеченням щоденної термометрії (не менше 4 разів на день).
  4.     Особи, які перебували в контакті з хворим, повинні бути протестовані на коронавірусну інфекцію. Для цього потрібно звернутися в поліклініку за місцем проживання або в регіональний штаб протидії коронавірусної інфекції.
  5.     У разі, якщо насельника не було госпіталізовано, він повинен бути розміщений в ізоляторі. Для ізоляції хворих бажано мати два ізолятори: один – для хворих з підтвердженим діагнозом COVID-19, другий – для нововиявлених хворих, діагноз яких ще не підтверджений. Див. «Вимоги до ізолятора» і «Правила перебування в ізоляторі».
  6.     Необхідно забезпечити лікувально-профілактичні заходи відповідно до призначеннь лікаря.
  7.     При різкому погіршенні стану хворого (температура вище 38,5; частота дихальних рухів понад 30 разів на хвилину; сатурація (рівень кисню в крові) менше 93%) потрібно негайно викликати Швидку допомогу. Для вимірювання сатурації рекомендується придбати пульсоксиметр.

Для насельників, що не відносяться до категорії хворих і не були в контакті з хворими, слід забезпечити:

  1.     Щоденну дворазову термометрію індивідуальними або безконтактними термометрами.
  2.     Максимально роз'єднане проживання насельників (бажано по-одному в келіях).
  3.     Щоденне вологе прибирання загальних приміщень з використанням дезінфікуючих засобів. Не менше 3 разів на день необхідно протирати з дезинфікуючим засобом ручки дверей і т.п. (для цього бажано використовувати одноразові ганчірки).
  4.     Провітрювання приміщень 1 раз в 2 години.
  5.     Зберігання в келіях засобів індивідуальної гігієни (зубних щіток і пасти, шампуню, мила, рушники і.т.п.). У туалетних кімнатах використання одноразових рушників або сушарок для рук, а дезінфікуючі засоби для рук і мило – у флаконах з дозаторами.
  6.     Проведення спільних трапез заборонено. Бажано організувати індивідуальне харчування, з безконтактною роздачою пайків.

+ФІЛАРЕТ,

митрополит Львівський і Галицький

Голова Синодального відділу з питань охорони здоров’я

та пастирської опіки медичних закладів