top
 
 
 
Роздуми митрополита Філарета про хвороби і скорботи
Четвер, 12 березня 2020, 22:58

GerbБудь-яка хвороба для людини це страждання. Для однієї людини страшною мукою можуть бути ракові захворювання, а для іншої – банальний головний біль або вірус.

І в одному і в іншому випадку людина страждає. Чому Господь посилає людині хвороби і страждання? Іноді / часто ми не можемо відповісти на це питання. Християнин скаже, що хвороби і скорботи посилаються для очищення – не релігійна людина цього не зрозуміє.

Але часто буває так, що багатьом хворобам передує розум людини і бажання його зануритися в глибини світобудови. Людина зі своїм невтомним розумом може стати причиною хвороб всього людства. Мабуть так відбувається з вірусами, які в останню чверть століття заполонили землю. Що лежить в основі вірусів? Чи не внутрішній стан людини, що прагне осягнути неосяжне, яке створює безліч не підконтрольних технологій в області біології і мікробіології, вірусології та інше. Чи не прагнення людини задушити нашу свідомість світом антибіотиків, які згубно впливають і руйнують природу людини, здатну реагувати на різні зовнішні чинники і виклики.

На жаль людство вступило в страшну епоху, коли мікробіологія і вірусологія, як науки, які раніше були покликані захищати людство, тепер спрямовані на те, щоб його зруйнувати шляхом створення різних згубних вірусів, таких як бактеріологічна зброя. Людина стає нездатною адекватно реагувати на будь-які фактори, які можуть викликати різні захворювання - ми стаємо не захищені. Жага влади і грошей привела людство в глухий кут, в якому людина руйнує свою природу. Далі дороги немає. Творець поклав в основу світобудови любов та істину, які протягом століть супроводжували світ через своїх пророків, і нарешті втілилися в Його Єдинородному Синові – Месії Христі. Історія знає багато випадків, коли Господь залишав людство і його осягали страшні скорботи та страждання. І тепер Господь через хвороби і страждання говорить людині – зупинись, сину Мій, задумайся про світобудову і своє місце в цьому світі, прояви свою любов до людей і йди до Божественної істини. І тоді ми знову будемо в полі зору Творця, і тоді ми знову збагнемо природу світобудови. Кожен з нас нехай буде пильним перед своєю відповідальністю за самих себе і за все людство!

+ФІЛАРЕТ

митрополит Львівський і Галицький