top
 
 
 
Привітання єпископа Львівського і Галицького Філарета з нагоди дня медичного працівника
Понеділок, 19 червня 2017, 20:41

GERB EF2

Шановні працівники медичної галузі,
Дорогі брати і сестри!

Щиросердечно вітаю представників найгуманнішої у світі професії – лікарів, медичних сестер, санітарок, фармацевтів та медичних волонтерів зі святом – Днем медика! Хочу висловити найтепліші слова вдячності за вашу благородну працю, за те, що даруєте людям найдорожче – здоров’я.

Святкування Дня медичного працівника в Україні встановлено щороку Указом Президента України № 281/94 від 03.06.1994 у третю неділю червня, проте слова вдячності і шани цим людям потрібно говорити кожного дня. Адже в умовах, коли медицина в країні фактично зруйнована бездіяльністю керівництва, нестачею фінансування, відсутністю медикаментів та вкрай необхідних медпрепаратів і вакцин, лікарі роблять часто неможливе, щоб рятувати життя людей.

Також хочу привітати і висловити глибоку вдячність медичним волонтерам, які створили потужну громадську силу, що взяла на себе функції МОН-у та працює ефективніше і динамічніше в багатьох напрямках порятунку життя і збереження здоров’я громадян. Волонтери налагодили міжнародні зв’язки з провідними медичними та реабілітаційними центрами за кордоном, проводять збір коштів і організовують операції онкохворим, потребуючим пересадки органів та кісткового мозку, та інші, які в Україні не практикуються, надають медикаментозну допомогу геріатричним пансіонатам, закладам для людей з особливими потребами.

Окремо хочу скласти подяку військовим лікарям, працівникам Військово-медичних клінічних центрів і військових госпіталів та військовим медичним волонтерам! Незважаючи на небезпеку власному життю, вони самовіддано рятують наших солдатів на передовій, в польових госпіталях, повертають їх до життя в лікувальних і реабілітаційних закладах. За час військових дій на Сході України загинуло 38 військових медиків, з них 18 лікарів та медичних сестер, понад 200 отримали поранення.

Молитвами Апостола і Євангеліста Луки, великомученика і цілителя Пантелеймона, мучеників безсрібеників Косми і Даміана, Кира і Івана, а також Агапіта, Аліпія, Даміана, Пимена Постника Києво-Печерських та всіх святих і преподобних лікарів, Всемилостивий Господь хай упокоїть душі загиблих медиків у Царстві Небесному, пораненим подасть швидке одужання та всім подарує Свою благодатну допомогу і захист.

Ваша сумлінна і невтомна праця хай приносить вам радість, все добро, дароване вами людям хай Господь примножить в стократ, а в домівках ваших хай буде мир, спокій і благополуччя.

Прикликаю на ваші подальші звершення Боже благословення!

З повагою,

+ ФІЛАРЕТ,
Єпископ Львівський і Галицький