top
 
 
 
Круглий стіл у Києво-Печерській Лаврі: вчені-медики розповіли про клонування, а священнослужителі розказали, що вони про це думають
П'ятниця, 10 квітня 2009, 00:53

 

Подібні заходи потрібні і Церкві, й суспільству - такої думки дійшли учасники круглого столу «Біоетичні та духовні аспекти клітинної терапії й клонування», що відбувся 8 квітня в Києво-Печерській Лаврі. Організаторами заходу виступили Синодальні відділи УПЦ «Місія духовної просвіти» та «Місія "Церква і медицина"» спільно з Київськими духовними академією та семінарією.

Чому клітинна терапія, клонування? Інформаційним приводом для засідання круглого столу стало повідомлення про те, що в березні цього року Президент США Барак Обама скасував введену 2001 року його попередником Джорджем Бушем заборону на державне фінансування досліджень стовбурових клітин (СК) ембріона людини. Тобто, експерименти над ембріонами, які, згідно з вченням Православної Церкви, є повноцінними людськими істотами, у Сполучених Штатах проводитимуться офіційно. У решті країн світу такі дослідження наразі є забороненими.

Резонанс, що виник внаслідок цього рішення, сколихнув світову громадськість. Проте під час дискусій та в полемічних матеріалах мас-медіа здебільшого без відповіді залишаються питання щодо сутності тодішньої заборони та її нинішнього зняття, які тенденції в собі цей процес приховує та до яких наслідків може призвести.

Дещо прояснити ситуацію українській аудиторії й спробували учасники нинішнього круглого столу. Лікарі - науковці та практики, - священнослужителі та журналісти зібралися разом, аби мати можливість поставити одне одному запитання та висловити точку зору на проблему, однозначного ставлення до якої на разі не існує і в світовому співтоваристві.

В обговоренні взяли участь досвідчені фахівці-медики: радник Міністра охорони здоров'я, акушер-гінеколог Іван Сорока; професор, доктор медичних наук, хірург, завідувач кафедри хірургії й судинної хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Шупика, заступник директора НДІ паліативної й хосписной медицини при Міністерстві охорони здоров'я України Олег Бобров; кандидат медичних наук, акушер-гінеколог, завідувач відділення патології вагітних №1 пологового будинку №6 м. Києва Олександр Ломикін; кандидат медичних наук, лікар-нейрохірург, асистент кафедри нейрохірургії Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Володимир Медведєв.

Від духовенства участь у круглому столі взяли прес-секретар Блаженнішого Митрополита Володимира, голова Синодального відділу УПЦ «Місія духовної просвіти», шеф-редактор порталу «Православіє в Україні» протоієрей Георгій Коваленко; голова Синодального відділу УПЦ «Місія "Церква і медицина"», хірург-комбустіолог протоієрей Геннадій Батенко та доцент кафедри догматичного богослов'я КДАіС ігумен Аристарх (Лебедєв).

Відкриваючи засідання, протоієрей Георгій Коваленко зазначив, що «Місія духовної просвіти» має на меті ініціювати проведення цілої низки подібних круглих столів, під час яких обговорюватимуться складні питання сучасності. «Виклики, що їх сьогодні ставить перед нами суспільство, потребують мудрих, зважених відповідей з боку духовних осіб. Допомогти вірянам та духовенству зрозуміти ті процеси, що відбуваються, сформувати адекватне ставлення до суперечливих тенденцій, які набирають нових форм та дедалі інтенсивніших обертів, можуть фахові роз'яснення науковців та спеціалістів з тих чи інших напрямків знань», - зазначив він.

Жваве обговорення, що тривало понад 2 години, дало учасникам круглого столу можливість зробити низку несподіваних висновків.

Юлія Комінко

Фото Олега Карпенка