top
 
 
 
У м. Ірпінь відбулася Всеукраїнська міжконфесійна конференція «Роль Церков та релігійних організацій в наданні паліативної допомоги. Доступ до знеболення як необхідний компонент опіки»
Четвер, 26 травня 2016, 12:59

2016 05 27 Irpenj sm25 – 26 травня 2016 в м. Ірпінь відбулася всеукраїнська міжконфесійна конференція на тему: «Роль Церков та релігійних організацій в наданні паліативної допомоги. Доступ до знеболення як необхідний компонент опіки». З благословення Блаженнійшого Онуфрія Митрополита Київського та всієї України у конференції взяли участь протоієрей Геннадій Батенко заступник голови синодального відділу з охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів та радник цього відділу Таранюк Геннадій Петрович, протоієрей Віталій Данилюк голова відділу з охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів Київської єпархії, Вікторія Стрєлкова та Оксана Малюга сестри милосердя з сестринства «Одігітрія» при парафії блж. Ксенії Петербурзької м. Києва.

Під час відкриття конференції, з вітанням до її учасників виступив представник  від ВРЦіРО священник Андрій Нагірняк (УГКЦ), у своїй промові наголосив, що Церква, беручи приклад з милосердного самарянина, завжди проявляла  особливу турботу про хворих. Через окремих представників та цілі інституції вона і надалі залишається поруч з тими, хто страждає, і тими, хто вмирає, намагаючись захистити їхню гідність у важливі моменти їхнього земного шляху.

Від імені преосвященнійшого єпископа Філарета голови синодального відділу з охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів УПЦ до присутніх звернувся Таранюк Геннадій Петрович, де зазначив, що термін «паліо» у перекладі означає «облегшувати». Паліативна допомога застосовується в тому разі, коли хворобу не вдається вилікувати. Тоді для пацієнта можна і треба зробити набагато більше, ніж під час звичайного лікування недуги.

Паліативна терапія переконує, що найбільше треба допомагати і виявляти милосердя до тих людей, які від нас найбільше цього очікують.

Він наголосив, що отриманий на конференції досвід обміну інформацією стане у пригоді душ пастирям, медичним капеланам, медичним працівникам, волонтерам та всім, хто опікується невиліковно хворою людиною, дасть розуміння страждання особи, враженої хворобою, і допоможе співпереживати разом із нею. Необхідність супроводу пацієнта, який помирає та важливість підтримки його сім‘ї  в цей момент. Значення віри для кожного із нас в сприйнятті смерті та наша реакція на неї.

Глибинне розкриття сутності паліативного догляду з точки зору медицини,  розкрила у своїй промові Олександра Брацюнь, асистент кафедри паліативної та хоспісної медицини Національної медичної академії післядипломної освіти ім.. П.Л. Шупика.

Цікавим теж був виступ Мартіна Зорге, пастора та медбрата Центру паліативної опіки із Відня, Австрія. Мартін Зорге окреслив напрямки супроводу  родичів важкохворих.

Робота по обговоренню проекту резолюції, всеукраїнської міжконфесійної конференції «Роль Церков та релігійних організацій у наданні паліативної допомоги. Доступ до знеболення як необхідний компонент опіки», проводилась в малих групах. Під час обговорення відчувалась та наголошувалась стурбованість представників Церков та релігійних організацій України, тим що відсоток забезпечення паліативною допомогою хворих в Україні вкрай низький, а доступу до необхідного знеболення не мають близько 85% з тих, хто його потребують. Щороку кількість тих, хто в Україні потребує допомоги у збереженні людської гідності на останньому етапі життя, сягає 600 тис.осіб, близько 18 тис. з них це діти. Приходить усвідомлення, що ніхто самотужки не зможе розв’язати цю проблему. Тому, ми звертаємося до усіх людей доброї волі, до братів і сестер у вірі, до представників держави і до громадського суспільства та простягаємо руку до співпраці – лише разом ми зможемо дати гідну відповідь на цей виклик.

Усвідомлюючи свою відповідальність перед Богом і людьми, Церкви та релігійні організації України вважають своїм обов’язком долучитися до дій спрямованих на подолання всієї сукупності проблем пов’язаних з формуванням системи паліативної допомоги в Україні, а особливо, щодо доступу до знеболення.

2016 05 27 Irpenj full