top
 
 
 
Представник Української Православної Церкви взяв участь у засіданні Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України
П'ятниця, 11 грудня 2009, 00:31
10 грудня відбулося чергове засідання Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій. З благословення Блаженнішого Митрополита Володимира участь у заході взяв протоієрей Владислав Софійчук, представник УПЦ в Громадській раді при Міністерстві охорони здоровя України з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій.

З вітальним словом до представників Громадської ради та надією на подальшу плідну роботу звернувся Міністр охорони здоровя України Василь Князевич. Голова Громадської ради академік НАН і АМН України Юрій Кундієв подякував пану Міністру за постійну увагу й допомогу в роботі Громадської ради.

Громадській раді головою комітету МОЗ з питань протидії ВІЛ інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам Світланою Черенько був представлений проект Концепції національної інформаційної кампанії «Не дай СНІДу шанс». Він був критично сприйнятий Громадською радою, оскільки лейтмотивом запропонованої інформаційної кампанії, націленої головним чином на молодь віком від 16 до 25 років, мав би стати девіз «Досить просто знати, що презерватив захищає від ВІЛ – використовуй презервативи при сексуальних контактах». Слід зауважити, що ствердження стосовно того, що презерватив захищає від ВІЛ доволі спірне, оскільки пори латексу презервативу 5 мікрон, збудник ВІЛ – 0,1 мікрон, це в 50 разів більше (збудник сифілісу 1,5 мікрон). Отже, презерватив може дещо зменшити ризик захворіти на ВІЛ, й то при збереженні технології його виробленя й подльшого зберігання, але ж він ніяк не може гарантувати те, що ті хто його використуовують не будуть інфіковані ВІЛ.

До того ж навчання молоді шкільного віку «використовувати презервативи при сексуальних контактах» призведе до морального розбещення школярів, й як очевидний наслідок — збільшення інфіковності на ВІЛ, яким уражаються переважно через статеві стосунки. Подібні медіа проекти статевої просвіти молоді вже намагалися запровадити на теренах нашої держави.

Громадська рада одностайно рекомендувала переглянути підходи до запропонованої інформаційної кампанії, зробивши акцент на проведенні освітньої та роз'яснювальної роботи з пропаганди здорового способу життя, духовних, морально-етичних, культурних цінностей та відповідальної поведінки й настійливо рекомендувала заборонити пропаганду статевих стосунків через «навчання використовувати презервативи», оособливо серед дітей шкільного віку. Громадська рада наголошує на тому, що профілактичні програми і кампанії повинні ґрунтуватися на повазі прав та гідності людини і пропагувати традиційні духовні, морально-етичні та культурні цінності, а зокрема утримання від раннього початку статевого життя і стриманості від до- та поза- шлюбних статевих стосунків, що є також найефективнішими засобами профілактики ВІЛ/СНІД.

У другому питанні порядку денного засідання Громадської ради було заслухана доповідь начальника Управління материнства, дитинства МОЗ України Раїси Моїсеєнко «Про заходи щодо вироблення стратегії штучного преривання вагітності». Раїса Олександрівна відзначила, що, нажаль, міжвідомча робоча група, яка активно працювала протягом року так і незмогла знайти консенсусу в стратегії продидії абортам, оскільки члени робочої групи – представники церков і релігійних організацій та члени робочої групи з числа медиків так і не змогли дійти згоди — коли починається людське життя: з моменту зачаття, чи народження.

Було вирішено винести спірні питання на дискусію у форматі «круглого столу» на тему «Медичні, соціальні та морально-етичні аспекти у питанні протидії штучному перериванню вагітності», який планується провести наприкінці січня 2010 року. Робота круглого столу могла б бути підготовкою Міжнародного конгресу стосовно питань протидії штучному перериванню вагітності, який буде проведено орієнтовно навесні наступного року згідно з окремим урядовим дорученням №40070/0/1-09 від 16.07.2009 року, виданим за результатами зустрічі Прем’єр-міністра України Юрія Тимошенко з представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Раїса Олександрівна відзначила також позитивні результати роботи Міжвідомчої робочої групи: члени робочої групи мали змогу почути аргументи один одного, й дійшли згоди в необхідності разом протидіяти абортам в Україні. Раїса Олександрівна запевнила, що робота Міжвідомчої групи буде продовжена.

На сьогодні вважається, що альтернативою абортам є попередження небажаної вагітності і питання щодо профілактики абортів на державному рівні вирішуються через широке пропагування контрацептивного способу життя, розповсюдження серед населення контрацептивних засобів. Разом з тим відомо, що серед контрацептивних засобів існують такі, які порушують процеси імплантації та нормального розвитку заплідненої яйцеклітини протягом перших двох тижнів її життя, тобто мають абортивну дію, зокрема внутрішьоматкові спіралі, значною мірою гормональні препарати та інші засоби, які офіційно віднесені до групи контрацептивних (протизаплідних) засобів. Проте, така інформація відсутня в анотаціях, інструкціях для медичного застосування вказаних засобів, а також в посібниках, методичних рекомендаціях, клінічних керівництвах з питань планування сім'ї та контрацепції. З метою попередження небажаної вагітності в Україні ці засоби використовують біля 40% жінок репродуктивного віку. Використовують, довіряючи інформації, яка надається медичними працівниками. У цій ситуації брутально порушуються права громадян на отримання повної інформації для прийняття ними усвідомленого рішення про застосування чи незастосування тих чи інших контрацептивних засобів.

Слід враховувати моральні аспекти проблеми, оскільки значна частина наших громадян, продовжуючи багатовікові традиції українського народу, сповідує християнські цінності, і для них принциповими є питання, пов’язані з перериванням життя людини. Враховуючи викладене, Громадська рада звернулася з відповідним листом до Міністра охорони здоровя України Князевича В. М. з проханням доручити відповідним службовцям розглянути та вирішити питання про внесення до листків-вкладишів, анотацій, інструкцій для медичного застосування всіх контрацептивних засобів інформації, викладеній в доступній формі стосовно можливості абортивного ефекту та його вірогідності.

На засіданні Громадської ради Головою Всеукраїнського Лікарського Товариства Олегом Мусієм був представлений Етичний кодекс лікаря, прийнятий на Всеукраїнському з’їзді лікарів. В цьому документі, зокрема, зазначається, що «Життя та здоров’я людини – головні, фундаментальні цінності. Діяльність лікаря спрямована на їх збереження від моменту зачаття... Лікар зобов’язаний перебувати поряд із вмираючим хворим до останньої миті його життя, забезпечувати відповідні його стану лікувальні заходи і нагляд, підтримуючи можливий рівень життя... Лікар має сприяти здійсненню права пацієнта на отримання духовної підтримки з боку представника відповідної конфесії...» Олег Степанович подякував представникам Громадської ради, які внесли свої слушні пропозиції до Етичного кодексу лікарі в період його підготовки.
.
Протоієрей Владислав Софійчук,
представник УПЦ в Громадській раді
при Міністерстві охорони здоровя України
з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій