top
 
 
 
У м. Києві відбувся VII Міжнародний Симпозіум з біоетики «Виклики інформаційного суспільства: від біоетики до нооетики»
П'ятниця, 23 жовтня 2015, 17:25

22 – 23 Жовтня 2015 року у м. Києві відбувся VII Міжнародний Симпозіум з біоетики «Виклики інформаційного суспільства: від біоетики до нооетики» присвячений пам’яті видатного українського вченого – філософа сучасного енциклопедиста професора Валентина Леонідовича Кулініченка.

Науковий доробок проф. Кулініченка лікаря – педіатра за освітою, який присвятив своє життя філософським проблемам медицини, став головною темою наукового зібрання, в якому прийняли участь вітчизняні фахівці та гості з країн Європи, Сполучених Штатів, Молдови, Білорусі та інших країн.

Предметом дискусії стали сучасні філософські етичні та соціальні проблеми медицини та охорони здоров’я, а саме:  теоретико-світоглядні перспективи біоетики; нооетика як новий виток розвитку біоетики; маніпулювання свідомістю: філософські питання та соціальні реалії; біоетика та сучасна психологічна практика:  мистецтво бути щасливим; екологічна біоетика: спільносвіт людини та інших живих істот; медична біоетика: проблеми, міфи та парадокси; наукова та альтернативна медицина: психодуховні виміри здоров’я та хвороби; етико-правові питання трансформації системи охорони здоров’я; біоетика та освіта: методологічні проблеми трансляції біоетичних знань.  

За життя проф. Кулініченко неодноразово приймав участь у семінарах та круглих столах організованих Синодальними відділами Української Православної Церкви: Благодіності та Соціального служіння та Охорони здоровья, був членом Комітету з біоетики при Священному Синоді УПЦ.

Отже невипадково участь у Симпозіумі взяли представники нашої Церкви. Зокрема з доповіддю «Стратегії та ризики трансплантології в умовах нестабільного суспільства» виступив заступник Голови Синодального відділу охорони здоров’я та пастирською опіки медичних закладів прот. Геннадій Батенко.