top
 
 
 
Річний звіт про роботу Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я в 2011 році

Єпископ Дрогобицький Філарет (Кучеров), вікарій Львівської єпархії, голова Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів

Єпископ Дрогобицький Філарет (Кучеров), вікарій Львівської єпархії, голова Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Рішенням Священного Синоду від 10 лютого 2011 р. головою Відділу було призначено єпископа Дрогоби-цького Філарета.
Напрямками роботи Відділу у 2001 р. стало: православне місіонерство серед медичних працівників, поши-рення пастирської опіки хворих, відродження духовної традиції медичної школи, збереження духовного та фізичного здоров’я нації, впровадження та реалізація наукових, благодійних та соціальних програм Укра-їнської Православної Церкви у сфері охорони здоров’я.
З цією метою Синодальний відділ у звітний період незмінно працював у таких напрямках:


РОБОТА З МІНІСТЕРСТВОМ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

Цього року Відділ посилив співпрацю з Міністерством охорони здоров’я. В рамках цієї співпраці відбувалися регулярні зустрічі голови Синодального відділу з міністрами охорони здоров’я Іллею Ємцем та Олександром Аніщенком.

Під час зустрічей сторони обговорювали різні напрямки діяльності, зокрема співпрацю Церкви та держави у сфері охорони здоров’я та пастирської опіки хворих. Було відзначено роль Церкви в житті хворої людини та сплановано різні напрямки співробітництва в області медичних програм щодо фізичного та морального оздоровлення суспільства.
Представник УПЦ, співробітник Синодального відділу бере участь у роботі Громадської координаційної міжцерковної ради при Міністерстві охорони здоров’я України.

РОБОТА З ГРОМАДСЬКІСТЮ

Одночасно представники Синодального відділу працюють з суспільством, беручи активну участь у роботі громадських організацій. Наприкінці минулого року представники Синодального відділу стали співорганізаторами і постійними членами Всеукраїнської громадської організації «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги», яка бере участь у розробці планів, програм, пов’язаних з наданням медичної, психологічної, фізичної, соціальної та духовної підтримки невиліковно хворих у термальній стадії, а також розробляє і пропагує програми сприянні розвитку паліативної та хоспісної допомоги.

Синодальний відділ, співпрацюючи з організаціями, здійснює спільні проекти. Одним із результатів такої співпраці з Всеукраїнською громадською організацією «Спаси і сохрани», стало спільне проведення на базі Інституту медичного і фармацевтичного права та біоетики Академії адвокатури України круглого столу «Проблеми захисту права людини на життя та репродуктивне відтворення». У програмі заходу розглядались питання демографічної ситуації в Україні та інших європейських країнах: проблеми і шляхи вирішення, філософсько-богословські аспекти захисту права людини на життя та репродуктивне відтворення, етичні імперативи і законодавчі можливості попередження абортів в Україні, шляхи вдосконалення законодавства України з питань репродуктивного відтворення людини.

31 січня відбулася нарада міжфракційної депутатської групи Верховної Ради України «За духовність, моральність та здоров’я України» «Актуальні проблеми контролю над тютюном в Україні», яка була проведена за підтримки бюро ВООЗ в Україні та Регіонального центру захисту громадських інтересів «Життя». На ній був присутній і представник
Відділу.

У зустрічі взяли участь фахівці медицини, юристи, економісти, журналісти, депутати Парламенту та працівники Кабінету Міністрів. На нараді відбулася презентація збірки статей «Акцизне регулювання тютюнової галузі в Україні», що містить унікальну інформацію, яка може бути використана нашою державою для подолання тютюнової епідемії.

Міжконфесійний ресурсний центр з ВІЛ/СНІДу при Всеукраїнській раді Церков та релігійних організацій та ЮНЕЙДС, провівши конференцію «Зміцнення потенціалу Церков і релігійних організацій для досягнення загального доступу до профілактики ВІЛ-інфікування, лікування, догляду та підтримки в Україні», засві-дчив, що вперше за останні вісім років рівень поширення ВІЛ-інфекції в Україні пішов на спад. І це завдяки зусиллям різних конфесій, які об’єднались у роботі в цьому напрямку.

Протягом року проводиться робота з центрами соціального обслуговування у формі лекцій, духовної підт-римки та різноманітного сприяння.

СПІВПРАЦЯ З ІНШИМИ СИНОДАЛЬНИМИ ВІДДІЛАМИ

Щодо співпраці з Синодальними відділами зразковим прикладом вважаємо діяльність Комітету з біоетики та етичних питань при Священному Синоді Української Православної Церкви, який об’єднує Синодальний відділ з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів, Синодальний відділ благодійності та соціального служіння та провідних фахівців у галузі біоетичних питань України. Голова Синодального відділу входить до складу Ради Комітету. Членами комітету обговорюються етичні аспекти використання пуповинної крові, проблеми репродуктивних технологій і ЕКО, етичні та соціально-медичні проблеми абортів, етичні аспекти реформування охорони здоров’я в Україні, етико-правовий статус літніх людей, технології маніпулювання особистістю, соціальні виклики та ризики для молоді, можливості змін та доповнень до діючого законодавства України, в тому числі до Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів».

РОБОТА ІЗ ЗАКОРДОННИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ

Голова Синодального відділу у період з 7 до 10 жовтня брав участь у IX щорічній сесії Світового громадського форуму «Діалог цивілізацій». Учасники форуму цього року обговорювали можливі сценарії майбутнього, перспективи політичного, економічного та духовного розвитку світового співтовариства в умовах сучасних криз. Зокрема, голова Синодального відділу взяв участь у роботі круглого столу «Російсько-українське співробітництво в контексті формування євразійського економічного простору», де обговорювалися проблеми та перспективи сучасної медицини у світі.

Досить корисною стала співпраця з Всеросійським союзом православних лікарів. 29–30 вересня в м. Твер (РФ) пройшов міжнародний форум «Етика та милосердя лікарської спільноти», у якому брав участь голова Синодального відділу. Форум засвідчив високий рівень гласності православної точки зору у справах меди-цини, зокрема у кінцевому зверненні до Уряду Росії, який узаконив більшість пропозицій православних лі-карів.

12 вересня, голова Відділу провів робочу зустріч з представниками англійської компанії «FutureHealth» (Великобританія). На презентації йшлося про важливість створення Банку крові та стовбурових клітин в Україні та напрямки діяльності в цьому напрямку. Завдяки новітнім технологіям, розробленим компанією, сьогодні можна лікувати 85 захворювань, що сприятиме значному покращенню рівня медицини в Україні, адже поки що в нашій державі 98 % післяродової матерії утилізується. У зустрічі взяли участь директор Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Ілля Ємць і наукові співробітники Центру Кирил Часовський та Олег Фідевич, які займаються вивченням технологій використання умбілікарної крові та тканин в області кардіохірургії. На зустрічі обговорювалось питання співробітництва компанії «FutureHealth» з Українською Православною Церквою щодо вивчення зазначених програм та перспектив створення Національного банку крові та тканин.

РОБОТА З МЕДИЧНИМИ ТА НАВЧАЛЬНИМИ ЗАКЛАДАМИ

З кожним роком налагоджується співпраця з медичними та навчальними закладами України. Жодна конференція чи інший захід сьогодні не проходить без участі представників Синодального відділу.

Представник Відділу взяв участь у заходах, присвячених 200-річчю від дня народження першого декана медичного факультету Університету Святого Володимира, відомого хірурга, першого почесного громадянина м. Києва, професора Володимира Караваєва, що проходили на базі Національного медичного університету імені О. О. Богомольця.

22 вересня, голова Синодального відділу взяв участь у VI Українському форумі вроджених вад серця «Вроджені вади серця у дорослих», організаторами якого виступили Міністерство охорони здоров’я України та Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України.

Також представник Синодального відділу взяв участь у V з’їзді трансплантологів України, що проходив 5–7 жовтня у Харкові. Організатором заходу став Харківський медичний університет. У роботі з’їзду взяли участь провідні українські та зарубіжні учені — фахівці в області клінічної і експериментальної трансплантології, анестезіологи, нефрологи, керівники державних закладів охорони здоров’я, головні позаштатні фахівці — трансплантологи з регіонів, представники професійних медичних товариств і асоціацій, індустрії медичної техніки та лікарських препаратів.
20 жовтня відбулося відкриття науково-практичної конференції «Актуальні питання діагностики та лікування патології аорти, серця і судин». У заході взяли участь представники Відділу, а очолив представництво Церкви, з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира, єпископ Васильківський Пантелеімон, який вручив церковні нагороди провідним діячам медицини України. Організаторами заходу виступили Національний медичний університет ім. О. О. Богомольця, Національний інститут сердечно-судинної хірургії ім. акад. М. М. Амосова, Національний інститут хірургії і трансплантології ім. акад. О. О. Шалімова, Асоціація кардіологів, судинних і сердечних хірургів м. Києва.

РОБОТА З ЛІКАРНЯНИМИ ХРАМАМИ ТА СЕСТРИНСТВАМИ

4 травня голова Синодального відділу у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі провів зустріч з духовенством київських лікарняних храмів. На зустрічі було обговорено питання взаємодії та співпраці Церкви і державних медичних установ.

Зокрема, обговорювалися питання організаційної роботи пастирської опіки в медичних закладах та звер-шення Таїнств та чинопослідувань. Окрім цього, було порушено питання щодо видання методичного посі-бника для священнослужителів, які несуть послух у лікарняних храмах з метою вдосконалення єдиної сис-теми опіки над хворими.

Наприкінці звітного періоду Синодальний відділ почав формувати базу лікарняних храмів, що діють у всіх єпархіях Української Православної Церкви. Повний перелік цих діючих храмів сприятиме підтримуванню зв’язку та координації діяльності Відділу та священиків, які несуть служіння у медичних установах. Також ми проводимо збір інформації та налагоджуємо робочі зв’язки з єпархіальними відділами, які займаються охороною здоров’я та пастирською опікою медичних закладів. Це має скоординувати дії окремих членів Церкви у загальноцерковну програму місіонерського служіння Української Православної Церкви в нашій державі. Що і ставимо собі за мету у наступному році.

Відділом розглядається питання щодо створення Все­української організації православних лікарів. Вва-жаю, що Відділ готовий почати підготовку до Все­українського з’їзду православних лікарів та проведення міжнародних форумів з питань, породжених практикою відносин Церкви та системи охорони здоров’я
в Україні.