top
 
 
 
Звіт Голови Синодального відділу УПЦ з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів єпископа Львівського і Галицького Філарета про діяльність відділу у 2013 році

Пріоритетні завдання Відділу — активна участь як представника Церкви в діяльності медичних установ і духовна опіка працівників медичної сфери та людей, що перебувають на лікуванні.

Пріоритетні завдання Відділу — активна участь як представника Церкви в діяльності медичних установ і духовна опіка працівників медичної сфери та людей, що перебувають на лікуванні.

У зв’язку з цим за звітний період Відділ здійснив таке:

23 лютого голова Відділу єпископ Львівський і Галицький Філарет взяв участь у роботі конференції лікарів-офтальмологів «Сучасні підходи до лікування хвороб очей», яка відбулася у м. Львів. Засідання відкрив єпископ Філарет, звернувшись із привітанням до учасників конференції, після чого виступив з доповіддю.

25 лютого у Національному медичному університет імені О. О. Богомольця відбувся семінар «Навіщо сучасному суспільству біометрія: дилема мети і засобів». У роботі форуму взяли участь доктор медичних наук, професор В. Г. Черкасов, кандидат медичних наук доцент А. І. Єгоренко, кандидат юридичних наук Г. А. Мелешко та ін. Українську Православну Церкву на семінарі представив заступник голови Відділу протоієрей Геннадій Батенко. Учасники, розглянувши різні аспекти теми, поділилися своїми думками з низки питань, після чого відбулася дискусія.

14 березня в Академії адвокатури України відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Перспективи розвитку охороноздоровчого права в Україні». Проблематика конференції — вкрай актуальна у зв’язку з реформою охорони здоров’я, впроваджуваною наразі в Україні, й тими духовними викликами, що їх вона ставить перед українським суспільством. У конференції взяв участь заступник голови Відділу протоієрей Геннадій Батенко. Після тривалої дискусії, за участю представників Церкви були вироблені пропозиції щодо розвитку законодавства у сфері охорони здоров’я, які будуть направлені до органів державної влади в Україні.

27 березня заступник голови Відділу протоієрей Геннадій Батенко взяв участь у конференції Асоціації паліативної та хоспісної допомоги на тему «Соціальна політика щодо тяжкохворих (невиліковних)», яка пройшла в столичному Університеті «Україна». У конференції взяли участь представники й фахівці благодійних організацій, що займаються важкохворими.

12 квітня у Російському центрі науки і культури в Києві відбувся семінар на тему «Поєднуючи хрест і скальпель», присвячений святителю Луці Кримському (Войно-Ясенецькому), його духовній та медичній діяльності. У ході роботи семінару до присутніх зі словом звернувся заступник голови Відділу протоієрей Геннадій Батенко. Серед питань, які розглядалися в контексті діяльності та творчості святителя Луки, були такі: медична спадщина архієпископа-хірурга; патерналізм між пацієнтом і лікарем, ставлення до хвороби; гоніння на Церкву в роки служіння владики.

19 квітня у Київському міському центрі серця відбулася церемонія передачі ікон святого хірурга-лікаря Луки Кримського. На заході були присутні: секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, заступник голови Відділу протоієрей Геннадій Батенко, директор Центру серця, головний кардіохірург МОЗ України, професор Борис Тодуров, головний лікар КРУ КТМО «Університетська клініка» Петро Міхальчевський, його заступник Віктор Макаров, лікарі установи.

26–27 квітня у Києві відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Захист прав медичних і фармацевтичних працівників як запорука захищеності прав пацієнтів». У заході взяли участь вітчизняні та зарубіжні фахівці, зокрема з Росії, Ізраїлю, Бразилії, Хорватії, Латвії. Відділ  представляв заступник голови протоієрей Геннадій Батенко.

6 червня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, в Аннозачатіївському храмі Києво-Печерської Лаври відбулася зустріч заступника голови Відділу протоієрея Геннадія Батенка з журналістами регіональних видань, які приїхали з усіх регіонів України в день свого професійного свята на запрошення Міністра охорони здоров’я.

7 червня у Києво-Печерській Лаврі, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній зустрівся зі співробітниками кафедри хірургії та внутрішньої медицини НМУ ім. О. О. Богомольця. У зустрічі взяв участь заступник голови Відділу протоієрей Ярослав Шовкеник. За заслуги перед Українською Православною Церквою та з нагоди дня медичного працівника Його Високопреосвященство вручив церковні нагороди професорам К. М. Амосовій, А. А. Бурку й В. В. Храпчі, доцентам С. М. Гойді й Л. Ю. Маркуліній.

11 червня, фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» спільно з Комісією із соціального служіння при Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій провів конференцію «Роль і внесок релігійних громад у боротьбі з епідемією туберкульозу в Україні». Від нашого Відділу на конференції був присутній голова відділу з охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів Київської єпархії протоієрей Віталій Данилюк.

12 червня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній нагородив лікарів столиці грамотами від імені Його Блаженства з нагоди Дня медичного працівника, який відзначається у третю неділю червня. Церемонія нагородження пройшла у храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці в Києво-Печерській Лаврі. У святковому заході взяли участь: секретар Київської єпархії по м. Київ протоієрей Віктор Іващук, настоятелі храмів Києва, які несуть своє служіння при медичних закладах столиці, та лікарі, які були представлені до нагородження.

31 серпня заступник голови Відділу протоієрей Геннадій Батенко, а також православні громадські діячі взяли участь у прес-конференції «Офіційна позиція Церкви в питаннях розвитку технологій обробки персональних даних і введення біометричних документів», що проходила в інформаційному агентстві «Укрінформ».

31 серпня у Львові відбулася зустріч голови Синодального відділу з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів єпископа Львівського і Галицького Філарета з Міністром охорони здоров’я Р. В. Богатирьовою. Під час зустрічі було розглянуто питання взаємовідносин Церкви та держави в галузі охорони здоров’я, а також соціальної роботи Церкви.

31 серпня, у Львові голова Синодального відділу єпископ Львівський і Галицький Філарет, прийняв участь в урочистій академії — відкритті навчального року в Медичному національному університеті м. Львова ім. короля Данила Галицького. Єпископ Філарет звернувся до професорів, викладачів та студентів зі словами настанови.

23–25 вересня у Києві відбувся IV Національний конгрес з біоетики. В його роботі взяв участь заступник голови Відділу протоієрей Геннадій Батенко, виступивши з доповіддю на тему «Біометрична ідентифікація у світлі християнської етики».

24 жовтня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, відбулася зустріч із кандидатом медичних наук О. П. Ломикіним, на якій були присутні й представники духовенства м. Києва. У зустрічі також взяв участь заступник голови Відділу протоієрей Геннадій Батенко. Через призму Соціальної концепції Української Православної Церкви розглядалися проблеми сучасного шлюбу,  материнства і сімей, які не мають дітей.

23 жовтня у Галереї «Соборна» заступник голови Відділу протоієрей Геннадій Батенко провів духовно-просвітницьку бесіду на тему «Як створити міцну і люблячу сім’ю?».

29–31 жовтня відбулися VI Покровські міжнародні місіонерсько- просвітницькі читання, в яких брав участь заступник голови Відділу протоієрей Геннадій Батенко. Тісно налагоджені зв’язки з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів із Грузинською Православною Церквою. Голова департаменту охорони здоров’я при Грузинській Патріархії архімандрит Адам (Ахаладзе) часто відвідує Київ, де проводить відкриті лекції для священнослужителів, які несуть послух у медичних установах, для лікарів та персоналу лікарень, для студентів медичних та інших внз.

Синодальний відділ у співпраці з «Приватбанком» продовжує проект благодійної допомоги для дітей з проблемами зору, а також у галузі дитячої кардіології та хірургії, онкології та ВІЛ-інфікування. Триває активна робота з Дитячою клінікою «ОХМАТДИТ» у галузі дитячої онкології та ВІЛ-інфікування. Співробітники Відділу проводять постійну патронатну роботу в зазначених відділеннях.

Під патронатом Синодального відділу створено Дитячий центр паломництва «Святині Православ’я», його завдання — організація безкоштовних паломницьких поїздок для хворих дітей. Паломницький центр зареєстрований в соціальних мережах «Контакт» і «Фейсбук» (http://vk.com/detipalomniki; https://www.facebook.com/palomnikideti?ref=profile).

Групи дітей супроводжують настоятель храму на честь святих мучеників і безсрібників Косми і Даміана протоієрей Євгеній Мелешкін, клірик лікарняного храму на честь Почаївської ікони Божої Матері при клініці «ОХМАТДИТ» протоієрей Владислав Доломанський і насельниця Спасо- Преображенського жіночого монастиря в с. Пісківка Бородянського р-ну Київської області інокиня Ніка.

31 жовтня 160 паломників із клініки «ОХМАТДИТ» відвідали Різдва Богородиці чоловічий монастир в урочищі «Церківщина».

         7–8 листопада, у дні перебування мощей великомученика Георгія Побідоносця в київському храмі на честь Усіх святих, мощам святого вклонилися онкохворі люди, серед яких — маленькі діти.

         16–17 листопада медперсонал Національного інституту раку відвідав Свято-Успенську Почаївську Лавру.

18 листопада маленькі паломники з Інституту раку та Міської онкологічної лікарні відвідали Києво-Печерську Лавру, де у храмі на честь Усіх преподобних Києво-Печерських було відслужено молебень.

19 листопада в клініку «ОХМАТДИТ» прибули мощі святого великомученика Трифона; у відділеннях онкології та токсикології пройшли молебні про здоров’я хворих дітей і благополуччя їхніх сімей.

Синодальний відділ з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів активно співпрацює з іншими Синодальними відділами. Найбільш плідна робота проходить із Відділом з благодійності та соціального служіння, а також із Відділом з проблем біоетики та етичних питань.

Заступник голови Синодального відділу протоієрей Геннадій Батенко є членом ради правління Української ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги й бере активну участь у заходах, що проводяться цією організацією.

Під керівництвом співробітника Синодального відділу Віктора Макарова було складено молитву лікарів-хірургів до святителя Луки Кримського (Войно-Ясенецького); спільно з Міністерством охорони здоров’я України було підготовлено брошуру «Церква і медицина: від усвідомлення історичного спадку до відродження християнських цінностей в сучасній лікарській справі».

Синодальний відділ координує роботу єпархіальних відділів з ​​питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів і тісно співпрацює з ними. Духовенством єпархій протягом року регулярно проводилися зустрічі, на яких обговорювалися питання охорони здоров’я, наркоманії, тютюнопаління, алкоголізму, абортів тощо. лекції Для медичного персоналу міських і сільських лікарень проводилися про духовно-моральне служіння медиків, завдяки яким формується християнський світогляд у медицині.

Активну роботу проводили лікарняні храми, каплиці й молитовні кімнати при лікарнях, де щодня служили молебні, надавали духовну підтримку хворим. Надавалася духовна і благодійна допомога важко хворим у хоспісах та будинках престарілих. Проводилися освячення лікарень, поліклінік, фельдшерсько-акушерських пунктів, пологових будинків, будинків старих.

Духовенство брало активну участь у святах і ювілеях, присвячених дням медичних працівників.