top
 
 
 
Голова Синодального медичного відділу привітав працівників медичної галузі з Днем медика
П'ятниця, 14 червня 2013, 14:04

Шановні працівники медичної галузі!

Дозвольте у день професійного свята звернутися до Вас зі словами привітання та щирої подяки за те, що Ви робите щодня, за Ваше віддане служіння кожній людині, яка потребує допомоги, за Ваш подвиг, який часто залишається сьогодні не оцінений, проте за який, ми віримо, щедро нагородить Вседержитель.

Увага Церкви Христової до медичної галузі, дедалі ближча співпраця в наші дні, свідчить про спільні цілі, до яких направлена наша з Вами діяльність, а саме духовне та тілесне здоров’я української нації. У цьому напрямку ми переслідуємо бажання виконати головні заповіді Господа про любов та служіння ближньому.

Нинішній день пропонує нам щодня багато відкриттів у сфері знань та модернізацію набутого досвіду. Адже ми живемо у світі технічного та інтелектуального прогресу. Проте ні одна інноваційна технологія, не може замінити самовіддане, жертовне служіння лікаря, до якого він покликаний, і яке так потребує кожен хворий! Лише суміш результатів роботи розуму та серця може дати рецепт вдалого лікування в умовах сьогодення!

Ми усі разом покликані своїм служінням зменшити страждання людини і цим виконати заповідь Христову про служіння ближньому. Для цього слід лише чути один одного! Медична галузь повинна слідувати тим тисячолітнім істинам самовідданості, які зібрала Церква за історію свого існування, в свою ж чергу і Церква сьогодні вивчає модернізацію лікувальної справи. Тому і не стоїть осторонь, а бере активну участь у розробці новітніх технологій і Словом Істини зберігає моральність і духовність лікувальної справи.

Знаменно те, що стала традицією участь представників Церкви на науково-практичних форумах, конференціях. Адже сьогодні, коли стрімко розвиваються технології, підмінюються загальнолюдські цінності голос Церкви необхідний. І зовсім не для того, аби протестувати проти інноваційних розробок в медичній галузі – а для того, аби вірно направляти розвиток науки щоби збереглася цінність особистості людини – Образу і Подоби Божої!

Досвід більшості київських лікарень свідчить про велику користь тісної співпраці Української Православної Церкви та Міністерства охорони здоров’я. На території майже всіх лікарень збудовані або будуються храми, в яких хворі отримують духовну підтримку та допомогу для успішного подолання хвороб. Відрадно, що цей процес на даний час стає загальнонаціональним тому сподіваюсь, що найближчим часом кожний лікувальний заклад матиме свою церкву і усвідомлення зв’язку між духовним і фізичним здоров’ям стануть запорукою вдалого лікування.

Шановні медики, ви покликані звільнити людину від страждань, і, що важливо, своїм ревним служінням показати той високий ідеал гуманності та милосердя, якого так не вистачає нашому сучасному суспільству, проте який повинен передатися від Вас пацієнту і знайти свою реалізацію в інших сферах життя людства.

Дуже важливо пам’ятати, що в лікувальній справі лікар є напарником Бога, адже зцілення – це завжди процес двохсторонній, який починається із зусиль людини і, в першу чергу, самого лікаря. Ваші труди, рішучість, кваліфікація – є складовими процесу зцілення. І тут Ви не єдині. Церква не спостерігає осторонь, а як любляча мати піклується про кожного учасника цього складного і дуже потрібного процесу, адже труди людські особливо успішні, коли їх переслідує допомога Господа. І нехай ця всюдисуща допомога буде з вами завжди – і в роботі, і в сім’ях.

Прикликаю на вас Господнє благословення!

З повагою,

+Філарет,
єпископ Львівський і Галицький
Голова Синодального відділу з питань охорони здоров’я і пастирської опіки медичних закладів УПЦ