top
 
 
 
Заступник Голови Синодального відділу з питань охорони здоров'я та пастирської опіки медичних закладів взяв участь в заходах присвячених 200-річчю з дня народження професора Володимира Караваєва
Субота, 09 липня 2011, 20:57
news307-148 липня на Байковому цвинтарі була відслужена панахида за  першим деканом медичного факультету Університету Святого Володимира, відомим хірургом, першого почесного громадянина міста Києва, професором Володимиром Караваєвим.

З благословення Блаженнішого Митрополита Володимира панахиду відслужив заступник Голови Синодального відділу з питань охорони здоров'я та пастирської опіки медичних закладів протоієрей Геннадій Батенко.

У церемонії покладання квітів та вшануванні пам’яті засновника Університету взяли участь Ректор НМУ імені О.О. Богомольця, академік Віталій Москаленко, проректори, декани та їх заступники, завідувачі кафедр хірургічного профілю, голови профспілок співробітників та студентів, викладачі та студенти, духовенство Української Православної Церкви.

Віталій Федорович у своєму зверненні до присутніх акцентував увагу на важливості поєднання минулого, сьогодення і майбутнього та наголосив на тому, що вшанування пам’яті видатної людини – це справа зміцнення духовного компоненту виховання молоді, це скарб, який має множитися, це зв'язок поколінь і передача традицій поваги до вчителів, яка має здійснюватися  із покоління в покоління.

Декілька фактів із життя професора Караваєва для багатьох були відкриттям: став деканом у 29 років, оперував упродовж 50 років, був першими почесним громадянином міста Києва, вулиця Караваєва (сучасна Льва Толстого) буда названа на його честь ще за його життя, що в другій половині ХІХ ст. був популярним вислів «в Київ сходити - Богу помолитися і Караваєву вклонитися», а його ровесник Микола Пирогов часто відвідував його операції, за його власними словами, «полюбуватися філігранністю роботи Караваєва».

news307-13