top
 
 
 
КИЇВ. Уперше за останні 8 років рівень поширення ВІЛ-інфекції в Україні пішов на спад - фахівці відзначили ефективність дій релігійних конфесій у боротьбі з епідемією ВІЛ/СНІДу
Четвер, 24 березня 2011, 19:54
DSC09026_124 березня 2011 року, завершує свою роботу триденна конференція «Зміцнення потенціалу Церков та релігійних організацій для досягнення загального доступу до профілактики ВІЛ-інфікування, лікування, догляду та підтримки в Україні».

На захід зібралися ті, хто працює над вирішенням цієї проблеми. Його організували спільно Міжконфесійний ресурсний центр з ВІЛ/СНІДу при Всеукраїнській раді Церков та релігійних організацій та ЮНЕЙДС – об’єднана програма ООН з ВІЛ/СНІДу.  Місцем засідань обрали Конгрес-хол «Ірпінь», неподалік Києва.  

Співорганізатор конференції протодиякон Іоанн Діденко: «Уникальность этой конференции в том, что во-первых, здесь собраны представители разных регионов Украины, а во-вторых – это представители разных конфесий и религиозных организаций. Это те религиозные организации, которые входят во Всеукраинский совет Церквей. Их 19, включая мусульман и иудеев».

Обговорити наболілі питання зібрались ті, хто приходить на допомогу хворим людям не лише словом, а й ділом. Найперше – аналізували діяльність за останні 5 років з попередження поширення складної недуги.  

Що зробили, чого досягли, з якими проблемами зіткнулися – у таких напрямках велася дискусія. До неї долучилися активісти Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом.

Дмитро Шерембей, директор департаменту комунікації, політики та адвокації ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» пояснює: «Всеукраинская сеть людей, живущих с ВИЧ/СПИДом, ее история в этом году 10-летняя, приходит к такому рубежу, когда мы будем подводить итоги». За його словами організація об’єднує близько 1500 співробітників по всій Україні, 42 представництва у всіх областях України і близько 500 активістів, людей, які живуть з ВІЛЧ/СНІДом являються активістами тих ідей, котрі організація втілює у суспільство.

Звертаючись до присутніх, Дмитро попросив, аби вони доклали максимальних зусиль задля того, щоб люди, яким поставили такий діагноз, не наштовхувалися на глуху стіну, якою суспільство відгородилося від них. Подолати цю відмежованість і ставлять за мету волонтери від Української Православної Церкви.

Протодиякон Іоанн Діденко зауважив, що дуже багато ВІЛ-інфікованих людей відкрили для себе, що Церква не відвернулася від них. «Церкви и конфесии открыты к ним. Можно прийти в ту веру, которую он исповедует и он там будет принят с пониманием», – пояснив івн.

Учасники конференції, які у своїй повсякденній діяльності допомагають ВІЛ-інфікованим, розповіли про труднощі, які виникають, поділилися напрацюваннями та враженнями від спілкування з ВІЛ-позитивними людьми.

Протодиякон Іоанн Діденко: «Все ВИЧ-инфицированные заметили, что если человек воцерковляется, то у него меняется и отношение к жизни. Он начинает пересматривать все свои греховные стороны, старается освобождаться от страстей и принимать хорошую жизненную линию. Соответственно меняется и его иммунная система».

DSC09026_2Починаючи з 2007 року при Міністерстві охорони здоров’я України діє відділ з протидії ВІЛ-інфекції, СНІДу та наркоманії. Його співробітники щиро вдячні представникам Церков за ефективну діяльність, яку вони розгорнули. Пропагування здорового способу життя, популяризація сімейних цінностей – ось найефективніші (хоч і не швидкодіючі) методи боротьби зі смертоносним вірусом – вважає провідний фахівець відділу Лариса Криворук.

«Ми давно вже співпрацюємо з міжконфесійним товариством в Україні. Зокрема з Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій, – розповіла Лариса Криворук. – Хочу сказати, що це дуже ефективна співпраця. Ми вважаємо, що представники Церков роблять велику роботу, працюючи в сфері профілактики ВІЛ-інфекції та СНІДу».

Учасники конференції визначили сильні та слабкі сторони своєї роботи, прогалини у ній і, виходячи з цього, поставили завдання на майбутнє.

Аналізуючи відповідні дані, фахівці констатували: в Україні, вперше за останні 8 років, рівень поширення ВІЛ-інфекції пішов на спад і знизився на 17%. До того ж епідемія сьогодні охоплює не усіх людей, а лише групи ризику.