top
 
 
 
Відбулася нарада “Актуальні проблеми контролю над тютюном в Україні”, в роботі якої взяв участь протоієрей Геннадій Батенко
Понеділок, 31 січня 2011, 14:40

Pres-reliz_2011_01_31_00331 січня 2011 року відбулася нарада міжфракційної депутатської групи Верховної Ради України «За духовність, моральність та здоров`я України» Актуальні проблеми контролю над тютюном в Україні за підтримки бюро ВООЗ в Україні та Регіонального центру захисту громадських інтересів «Життя».

В зустрічі приймали участь фахівці з медицини, юристи, економісти, журналісти, депутати Парламенту і працівники Кабінету Міністрів

Міжфракційна Депутатська Група «За духовність, моральність та здоров’я України» започаткувала серію збірок актуальних статей з питань запобігання ризиків здоров'я громадян України за матеріалами та пропозиціями Міжфракційної Депутатської Групи «За духовність, моральність та здоров’я України» під загальною редакцією народного депутата України Павла Унгуряна – голови Міжфракційної депутатської групи «За духовність, моральність та здоров’я України».

На нараді відбулася презентація першого видання під назвою «Акцизне регулювання тютюнової галузі в Україні». Збірка статей містить унікальну для України інформацію, яка може бути використана нашою державою для подолання тютюнової епідемії.

Обговорювалися цінова та акцизна політики, як ефективний метод зменшення вживання тютюнових виробів в Україні: за більш ніж два роки після радикального повороту у ціновій і акцизній політиці щодо тютюну, котрий почався 1 вересня 2008 року, досягнуто наступне: сума акцизів у складі середньої ціни сигарет зросла у 7 разів; ціна сигарет з фільтром зросла у 3 рази, без фільтру у 4 рази, і сьогодні середня ціна пачки з фільтром складає 8 гривень, без фільтру 3 грн. 75 коп.; споживання сигарет скоротилося на чверть, а виробництво на п’яту частину; покладено край невпинному зростанню виробництва, котре за попередні п’ять років встигло подвоїтись; доходи бюджету зросли у 5 разів і у 2010 році до бюджету надійшло понад 15 мільярдів гривень акцизів і ПДВ на сигарети.

Pres-reliz_2011_01_31_019На тлі цих досягнень прикрим є те, що дуже повільно зменшується кількість курців в Україні, а це питання можливо радикально вирішити лише додавши одне положення до Податкового Кодексу - про запобігання «податковому випередженню», тобто не дати можливість тютюновим виробникам отримувати надприбутки у момент зміни державою акцизних ставок /перед підвищенням акцизних ставок тютюновиробники здійснюють великі запаси підакцизних товарів, сплативши за них мито за «старими» ставками, а після підвищення акцизів реалізовують їх за заниженими цінами ще перебігом трьох місяців/.

Збільшення цін на тютюнові вироби є найбільш дієвим фактором, що прямо сприяє зменшенню кількості курців в Україні, а тютюновиробники демпінгують і суттєво перешкоджають цьому процесу!

Додатково презентовано проект Закону України «Дворічна програма подвоєння цін на тютюнові вироби», яким передбачається поступове підвищення акцизів і цін кожне півріччя починаючи з 1 липня 2011 року, і закінчуючи 1 січня 2013 року. Результатом цієї ініціативи має бути зниження споживання сигарет на 2-3% і збільшення доходів бюджету на 25%, що складає приблизно 2 мільярди гривень за півріччя.


Всі заходи, що здійснюються Міжфракційною Депутатською Групою «За духовність, моральність та здоров’я України» направлені на запобігання ризикам здоров'я громадян України.