top
 
 
 
Єпископ Іларій взяв участь у заходах із нагоди Дня хоспісної та паліативної допомоги.
Субота, 10 жовтня 2009, 09:30

10 жовтня в Україні відзначався Всесвітній День хоспісної та паліативної допомоги, який проходив під гаслом «Твій голос має бути почутий». У заходах, присвячених цьому дню, які проходили в Національному театрі опери та балету, з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира взяв участь єпископ Макарівський Іларій, Вікарій Київської Митрополії.

У своєму слові до зібрання єпископ Іларій передав благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, побажання допомоги Божої в трудах і благодійництві та відзначив, що «паліативна та хоспісна допомога - це одне із пріоритетних напрямків сучасної медицини.

Православна Церква не може стояти осторонь такого важливого напрямку медицини, бо то є можливість допомагати страждаючим, хворим, виконувати свій головний обов’язок – спасіння душі кожної людини, тому на прохання Міністерства охорони здоров’я України Українською Православною Церквою було розроблено концепцію про надання духовної допомоги паліативним хворим, яка успішно реалізується».

ДО РЕЧІ. Згідно з визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (2002), паліативна допомога — це підхід, який дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх родин. Мова йде про тих людей, які стикнулися з проблемою невиліковного захворювання та обмеженого прогнозу життя.

Хоспісна допомога – це допомога людині у термінальній стадії захворювання. Паліативна та хоспісна допомога (ПХД) включає в себе медичну, соціальну, психологічну та духовні складові.