top
 
 
 
У роботі Національного конгресу з біоетики взяли участь представники Синодальних відділів УПЦ
Четвер, 23 вересня 2010, 20:59

kongres_kyiv_sm20-23 вересня у Києві пройшов IV Національний конгрес з біоетики. Біоетика – наука, що вивчає етичні питання, які стосуються медицини, наук про життя і пов’язаних з ними технологій з урахуванням соціальних, правових та екологічних аспектів.

Із вступною доповіддю виступив голова оргкомітету конгресу, академік Національної академії наук та Академії медичних наук України, голова комісії з біоетики при Президії НАНУ Юрій Кундієв. Він зазначив, що метою конгресу є широке обговорення ключових проблем біоетики в Україні та інших країнах за участю провідних вчених і фахівців у галузі наук про життя, філософії та права, представників різних релігійних конфесій, засобів масової інформації, а також громадських організацій.

На відкритті конгресу з привітальними словами виступили: президент Національної академії наук України академік Б.Є.Патон, президент Національної академії медичних наук України академік О.Ф.Возіанов, міністр охорони здоров’я З.М. Митник.

В пленарних засіданнях конгресу від імені Української Православної Церкви приймали участь: голова Синодального відділу релігійної освіти та катихізації УПЦ єпископ Іларій (Шишковський), вікарій Київської Митрополії, з докладом “Церква і біоетика”; голова Синодального відділу Місія “Церква та медицина” протоієрей Геннадій Батенко з докладом “Евтаназія як виклик християнській етиці”; заступник голови синодального відділу з благодійності та соціального служіння УПЦ Геннадій Петрович Таранюк з докладом “Біоетичний вимір концепції УПЦ щодо розвитку паліативної допомоги в Україні”.

У рамках конгресу відбулася дискусія з актуальних тем впливу біоетики на суспільну мораль, взаємозв’язку біоетики і права, етичних проблем нано- і біотехнологій, етичних проблем клінічних досліджень лікарських засобів, етичних аспектів профілактики йодозалежних захворювань, вимог біоетики до репродуктивних технологій, а також відносно біоетичних аспектів використання генетично-модифікованих організмів.