top
 
 
 
Евтаназія як виклик християнської етики

Евтаназією прийнято називати наближення смерті хворого на його прохання якими-небудь діями або засобами, в тому числі припиненням штучних заходів для підтримання життя.

Евтаназією прийнято називати наближення смерті хворого на його прохання якими-небудь діями або засобами, в тому числі припиненням штучних заходів для підтримання життя.

Основним предметом дискусії стала евтаназія активна, і тепер, коли говорять про евтаназію, то мають на увазі саме цей її різновид. Сьогодні активна евтаназія різко і беззастережно засуджується. Однак негласно подібна практика існує в багатьох країнах. За даними Американської медичної асоціації, велика частина хворих, вмираючих в лікарнях США, йде з життя добровільно за допомогою медперсоналу.

У зв'язку з евтаназією стає очевидним необхідність і невідкладність проведення трансдисциплінарних наукових досліджень неосяжного поля танатологичного біоетичного світу. Безліч проблемних біоетичних ситуацій характеризується потребою аксіологічний оцінки хвороби і здоров'я, життя і смерті. Питання - які сенс і цінність людської хвороби? - є вирішальним при вивченні ряду біоетичних проблем, пов'язаних з евтаназією:

Евтаназія безнадійно хворих, престарілих та сильно страждають хворих;

Евтаназія новонароджених з спадковими захворюваннями, вадами розвитку і потворністю;

Пренатальна діагностика хвороб для внутрішньоутробної евтаназії.

Нам представляється необхідним поглиблення і розширення наукових досліджень у галузі біоетики евтаназії з подальшим застосуванням цих досягнень в якості теоретичних і методологічних засад в процесі розробки систем рекомендацій щодо науково - обґрунтованого і світоглядно реагування на існуючі біоетичні танатологические проблемні ситуації, тобто з вироблення особистісних, сімейних, професійних, громадських, національних, правових, державних, глобальних відносин до них.

Протоієрей Геннадій Батенко,

Синодальний відділ УПЦ з питань охорони здоров'я

і пастирської опіки медичних закладів